Concertetiquette 2 – Hou die smartphone maar op zak

smartphone concerten 1Kortgeleden besteedde Goeie Nummers aandacht aan de merkwaardige neiging van mensen om tijdens popconcerten luid door de muziek heen te praten. Een bekende pubquizmaestro uit de hoofdstad attendeerde me daarna op ander, zeker zo dubieus gedrag: de groeiende gewoonte van concertgangers om halve optredens met hun smartphone vast te leggen.

smartphone concerten 3Op de lijst van concertzonden scoren die minicamera’s  inderdaad hoog. Allereerst natuurlijk doordat de lichtgevende apparaten andere bezoekers en de optredende artiesten ontzettend afleiden. Ook worden ze doorgaans met schuin gestrekte arm in de lucht gehouden, en die houding is op zichzelf al geen fijn gezicht, maar erger is dat de mensen erachter door het woud van schermpjes geen zicht meer hebben op het podium.

Valerie June

Valerie June in Paradiso, juli 2014, uit eigen archief

Maar wat het nog belachelijker maakt: die foto’s en filmpjes worden uiteindelijk altijd voor niets gemaakt. Abominabel van kwaliteit, met vervormd geluid, onscherp en schokkerig. Echt niemand gaat dat spul voor z’n plezier bekijken. Ik kan het weten, want ik moet toegeven, ook ik heb me er wel eens schuldig aan gemaakt. (Maar ik filmde echt niet vaak en ook niet superlang en alleen bij artiesten die dat niet erg vinden, en soms ook gewoon per ongeluk, dus, ja, oké?)

Maar de belangrijkste reden dat de boosdoeners – zeker als ze echt lang filmen of bij een artiest die dat niet wil – eigenlijk een concertverbod voor minstens een jaar verdienen, is een andere.

smartphone concerten 2Een liedje op mp3 of cd kun je duizendmaal in een identieke versie beluisteren, maar tijdens een concert komt het tot leven zoals het ‘nog nooit vertoond’ is. In een eenmalige uitvoering van de artiest. Van stem naar oor. Van hart tot hart. Nooit is dat nummer gespeeld zoals daar, op die plek en op dat moment, voor jouw oren en ogen. Om dat te kunnen beleven moet je je er aan overgeven, je op dat hier en nu concentreren. En dat kan niet als je op dat moment bezig bent iets te delen met andere mensen, die elders zijn.

Dus, wie het goed voorheeft met de mensen in zijn omgeving, de wereld in zijn geheel en – last but not least – met zichzelf, laat de sociale media niet tussen hem/haar en echte ervaringen komen. Die houdt de smartphone tijdens concerten rustig op zak.

 

3 comments

  1. Ha, ha, ik heb daar nooit last van gehad, omdat… ik sinds de invoering van de smartphone niet meer naar een groot concert geweest ben. Oeps. Ik kijk weleens zo’n abominabel filmpje de dag na zo’n concert… Dit is een mooie uitnodiging om weer eens live een concert mee te beleven. Is er een concertagenda en/of concertzaal die je aan kunt raden?

    Like

  2. Voor mij zijn de interessantste bereikbare podia: Paradiso (A’dam), BIM-huis (A’dam), Tivoli (Utrecht) en In The Woods (Lage Vuursche). Ze hebben allemaal hun eigen nieuwsbrief/concertagenda waarop je je kunt abonneren. En er is heel veel moois te beleven op de Nl podia als je er tijd en geld voor (over) hebt…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s