Mijn eigen eindejaarslijstje

Kortgeleden besprak ik de eindejaarslijstjes van anderen. Op de valreep is het misschien leuk om te laten weten wat Goeie Nummers uit de oogst van het afgelopen jaar heeft geplukt.

Sowieso zat het jaar vol persoonlijke ontdekkingen, zoals de alt-country van Hiss Golden Messengers (Haw), de soul-folk van Michael Kiwanuka (Home Again), en de knetterlekkere salsa van Africando (Viva Africando). En met herontdekkingen, zoals Here, My Dear van Marvin Gaye en Street Legal van Bob Dylan – platen die bij nadere beluistering veel beter blijken dan gedacht. Maar die albums komen allemaal niet uit 2014, en bij eindejaarslijstjes moet je streng zijn.

Goeie Nummers is vooral van de korte baan. Daarom geen album-top 100, 50 of 10, maar een oude vertrouwde top 5. Voor trouwe lezers van dit blog kent het lijstje wellicht weinig verrassingen. Hoe dan ook, hier is-ie, in willekeurige volgorde:

old crow medicine show RemedyOld Crow Medicine Show Remedy. Met bands als deze haalt de traditionele Amerikaanse muziek met glans het eind van de 21e eeuw. Sterke tijdloze liedjes waar je vrolijk van wordt, met authentiek instrumentarium als banjo, fiddle, mondharmonica enzovoort.

Richard Thompson Acoustic ClassicsRichard Thompson – Acoustic Classics. 14 hoogtepunten uit zijn rijke repertoire, nu opnieuw opgenomen met alleen zang en gitaar. In deze spaarzame en gloedvolle uitvoeringen hoor je nog beter hoe vreselijk goed zijn liedjes zijn. Ik raak maar niet uitgeluisterd.

John Fullbright - SongsJohn Fullbright – Songs. Even sober opgenomen als de klassiekers van Richard Thompson. Zang, gitaar, piano. De jonge singer-songwriter zingt met zijn lome en soepele stem liedjes op het smalle koord tussen hoop en wanhoop. Luister naar Happy.

The BreezeEric Clapton & Friends – The Breeze. An Appreciation of JJ Cale. Een prachtig eerbetoon aan de in 2013 overleden meester. Een plaat die het voorbeeld soms net niet en soms net wél overtreft. Precies zoals Cale het gewild zou hebben, ben je geneigd te denken.

Sharon Van Etten - Are We ThereSharon Van Etten – Are We There. Normaal gesproken laat ik me niet zo snel meeslepen door zware woorden en gedragen klanken. Maar deze Amerikaanse singer-songwriter brengt haar zieleroerselen zo overtuigend dat relativeren volslagen onzinnig wordt.

Met de beste muziekwensen voor 2015!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s