Van je luisteraar een voyeur maken – ‘Benji’ van Sun Kil Moon

Mark Kozelek 1Deze week in Goeie Nummers even geen bekentenissen over guilty pleasures, maar een blik op een artiest die muziekpolitiek gezien behoorlijk correct is. Wel iemand met liedjes vol ‘incorrecte’ bekentenissen en een moeilijk karakter: Sun Kil Moon, nom de plume van de Amerikaanse singer-songwriter Mark Kozelek.

Mark Kozelek 3Kozelek (1967), in de jaren ’90 voorman van de door critici bejubelde Red House Painters, is vanaf de eeuwwisseling vooral actief als solo-artiest. Productief, veelzijdig en eigengereid. Een man die de confrontatie niet schuwt. Zozeer zelfs dat de NRC hem vorig jaar omschreef als ‘iemand met wie je geen ruzie wilt krijgen, maar dat binnen de kortste keren wel krijgt.’

Benji hoesDan maar liever de aandacht op zijn muziek. Als Sun Kil Moon bracht Kozelek sinds 2003 acht albums uit. Benji, zijn meeste recente, gooide terecht hoge ogen in de jaarlijstjes van 2014. Niet dat de folkrock-liedjes allemaal zo licht verteerbaar zijn. Integendeel, de zanger hanteert vaak een soort spreektaal die de cadans van de muziek lijkt te negeren, en in zijn teksten wedijveren somberheid, wrange humor en ongemakkelijke openhartigheid met elkaar. Toch word je, misschien juist door die schijnbare nonchalance, vanaf het eerste nummer meegezogen.

Mark Kozelek 4Tegen een achtergrond van melodieuze gitaarpartijen die soms doen denken aan Joni Mitchell’s Hejira ( 1976) vertelt Kozelek indringende verhalen. In een soort stream of consciousness, recht uit het (eigen) leven. Bijvoorbeeld over zijn achternichtje dat op haar 35e op bizarre manier om het leven komt, nota bene net zoals haar grootvader eerder: ‘Carissa burned to death last night in a freak accident fire / In her yard in Bruster her daughter came home from a party and found her / Same way as my uncle who was her grandfather / An aerosol can blew up in the trash, goddamn, what were the odds? (Carissa).

Of onverbloemd over zijn eerste seksuele ervaringen: ‘She reached down my pants and discovered I was bald. And when I touched her down there she was blossoming and soft. And the next day at school she ignored me in the halls’ (Dogs). Wat minder in your face, maar in zijn kwetsbaarheid even confronterend, zingt Kozelek over de relatie met zijn moeder in I Can’t Live Without My Mother’s Love. Dit moest er kennelijk allemaal uit, en ondertussen ben je als luisteraar een soort voyeur geworden.

hoes Still Crazy After All These YearsDe wereld van Mark Kozelek is een rafelig en onherbergzaam universum waarin het noodlot regeert. Maar er moet een wet zijn die bepaalt dat liedteksten ruim baan mogen geven aan heel veel pessimisme en troosteloosheid, als het allemaal  maar op mooie muziek staat. Paul Simon haalde in 1975 zo’n kunststukje uit op Still Crazy After All These Years. Mark Kozelek doet het op Benji op een minder gestileerde, maar net zo bijzondere manier – check him out.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s