Fantastische misverstanden

Eric Clapton 4Vorige week schreef ik in Goeie Nummers dat het – in tegenstelling tot wat we zelf vaak denken – vrijwel onmogelijk is om niet naar liedteksten te luisteren. In reactie daarop vertelden mensen me dat sommige goeie nummers voor hen onverteerbaar werden toen ze de inhoud ervan tot zich door lieten doordringen, zoals bij ‘Right Next Door’ van Robert Cray of ‘Wonderful Tonight’ van Eric Clapton.

Sommige mensen willen sowieso niet weten waar de teksten van hun favoriete nummers precies over gaan. Ze vinden het fijn om de ruimte tussen wat ze wel en niet begrijpen op te vullen met hun eigen interpretatie. Als je het nummer helemaal begrijpt, verliest het dat hele speciale dat bij jou hoort.

Wrong wayNog een stap verder gaat het als je iets domweg verkeerd verstaat. Soms heeft dat te maken met het nummer zelf: een stukje tekst is zo moeilijk te verstaan dat hele volksstammen het verkeerd begrijpen, zonder het door te hebben. Want je hersens willen er in zo’n geval automatisch voor zorgen dat de tekst voor je eigen verstand toch klopt. En zo krijgt het tekstfragmentje een heel andere betekenis dan bedoeld. Dit noemt men een mondegreen, in het Nederlands ook wel een Mama appelsap.

Jimi Hendrix 2Er zijn verschillende websites aan dit fenomeen gewijd. Op Infographic.nl vind je een aantal hilarische voorbeelden. Zoals bij Adèle: ‘Should I give up or should I just keep chasing pavements’ (penguins). Of Jimi Hendrix: ‘Excuse me while I kiss the sky’ (kiss this guy) uit ‘Purple Haze’. Bij The Beatles wordt ‘the girl with kaleidoscope eyes’ al gauw the girl with colitis goes by (‘Lucy In The Sky With Diamonds’)

non non rien n'a changéHoe slechter je een taal kent, hoe meer kans natuurlijk op mooie misverstanden. Als kind zong ik enthousiast mee met ‘Non Non Rien N’a’Changé van Les Poppys. Ik was ervan overtuigd dat de regel toet-toet a kont u nwee iets met een auto en billen te maken had, twee zeer interessante onderwerpen voor een achtjarige jongen. Het was toch wel een teleurstelling toen mijn vader me de werkelijke betekenis van het nummer uitlegde.

Heb jij ook een mooi voorbeeld van een fraai creatief misverstand dat je wilt delen? Laat het los op Goeie Nummers!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s