Aardige dwazen

martin van rijnPopfans zijn eigenlijk dwazen. En dat is wel even ‘een dingetje’ – want er zijn er nogal wat van. Vraag maar eens iemand uit de losse pols vijfentwintig popartiesten of -groepen op te noemen. Doet-ie zo. Vraag diezelfde persoon om datzelfde te doen voor jazzsaxofonisten of Nederlandse staatssecretarissen en je krijgt gestamel en excuusjes. Al die mensen zijn dus popfans.

Popfanaten lijken op hun ergst als ze jong zijn. Het extreme gedweep, het nuffige hokjesdenken (Zappa is cool, ABBA is fout – terwijl het natuurlijk andersom is). Het is tamelijk tenenkrommend, behalve voor henzelf.

stadionconcertIn de fase daarna is de popfan een individu dat bewust ruimte zoekt voor zichzelf. Maar deze unieke persoonlijkheid kan zichzelf zomaar terugvinden in een meute identiek uitgedoste generatiegenoten die uit hun dak gaan bij een Brits bandje dat pijlsnel vergeten zal worden.

stonesDe volwassen popfanaat – het is hier altijd even zoeken naar de meest elegante formulering – is even dwaas als die andere twee. Hij beeldt zich in dat hij nog jeugdig is terwijl het zwarte niets al aan zijn botten knaagt.

beatles yesterdayGelukkig is dit allemaal niet erg. Popfans zijn in verhouding tot bijvoorbeeld zijn soortgenoten in de religie en het voetbal heel ongevaarlijk en onschuldig. Er gaan veel makke popfans in een hok. Ze laten zich graag een goed humeur bezorgen door ‘Happy’ of ‘I Wish’. Ze leven zich woest maar vreedzaam uit bij Slayer of Metallica. Ze stellen zich open voor de schoonheid en de troost van ‘Yesterday’ of ‘Bohemian Rhapsody’. Popfanatici mogen dan dwazen zijn, het zijn aardige dwazen. En daar heb je er niet gauw te veel van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s