A match made in heaven?

hoes New Morning van Bob DylanGaan huwelijksgeluk en een goede popsong gewoonweg niet samen? Of is het onderwerp ten onrechte taboe in de rock & roll? Daarover ging het twee weken geleden in Goeie Nummers. Het is geen gemakkelijke vraag, daarom denk ik dat de muziek zelf hem het beste kan beantwoorden. En wie zou dat beter kunnen dan de Bard der Barden, de man die ons immer een stap voorblijft, his Bobness zelf?

Big PinkEind 1970 verscheen New Morning, Bob Dylans 11e officiële album. De singer-songwriter, nog geen 30, ging in die jaren door een crisis. Hij probeerde het knellende imago van protestzanger af te werpen, verruilde de internationale podia voor een leven op het platteland met vrouw en kinderen en zocht letterlijk naar zijn stem: op Nashville Skyline (1969) en Self Portrait (1970) maakte zijn kenmerkende nasale zang plaats voor een soort country-croon die lang niet bij iedereen in de smaak viel.

bob dylan jongMaar op New Morning is de oude Dylan (de jonge Dylan dus) terug van weggeweest. Weer even nasaal als voorheen. De onderwerpen zijn wel anders. Niet groots, politiek getint of apocalyptisch. Integendeel, het is alles huis en haard wat de klok slaat: alledaagse scenes uit een gelukkig huwelijk en het onbedorven landleven. De vraag is: kan dat? Werkt het?

330px-Bob_Dylan_-_Azkena_Rock_Festival_2010_2Allereerst kent het album met ‘If Not For You’ en het titelnummer twee liefdesliedjes zoals alleen Dylan ze kan maken. Rauw en liefdevol, zonder sentimenteel of gewild stoer te worden. Je gelooft elk woord dat hij zingt. Hoe hij dat doet, die liefdesliedjes, dat is voor mij het grootste wonder van Dylan.

Bob Dylan jaren 90‘Sign On The Window’ zou volgens recensenten het sleutelnummer zijn: “Build me a cabin in Utah/ Marry me a wife, catch rainbow trout/ Have a bunch of kids who call me ‘Pa’/ That must be what it’s all about.” Maar waar de een hierin een waarachtig statement ziet van een man die zijn waarden herschikt, hoort de ander een zanger die zichzelf probeert te overtuigen van iets waarin hij niet gelooft.

huwelijkVolgens Ben Yakas, die een prikkelende Top-36 van Dylans studioalbums opstelde, worstelde de meester zelf een album lang met dit soort vragen en leverde dat nou juist zo’n fijne, warme plaat op. Ik zou zeggen, luister naar New Morning op Spotify en oordeel zelf. Is het huwelijk en de popsong hier a match made in heaven of zijn die twee hard op weg naar de uitgang?

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s