Het laatste taboe?

schilderij ouders en kinderenNiet alleen huwelijksgeluk lijkt taboe in de popmuziek. Ook kinderen en ouderschap zitten behoorlijk in het verdomhoekje. Terwijl die onderwerpen voor veel luisteraars  – en artiesten – toch heel herkenbaar zijn. Wordt het niet eens tijd om ook dit ‘laatste taboe’ te slechten?

hoes Jimmy van Boudewijn de GrootOké, goed. Ik hoor je. Er zijn inderdaad aardig wat nummers over kinderen. Zie bijvoorbeeld deze Top-10 van Classic Rock Magazine, met daarop natuurlijk klassiekers als ‘Hey Jude’ van The Beatles en Forever Young van Bob Dylan. Maar ik geef het je te doen om hier een Top 2000 van te maken.

John Hiatt solo in 2010Een artiest die heel fraai over de verschillende kanten van het gezinsleven zingt, is John Hiatt (Indianapolis, 1952). Bij Hiatt is dat leven allesbehalve zoet en kabbelend. In ‘Your Dad Did’ (Bring The Family, 1987) worstelt de zanger met de gelijkenis tussen hemzelf en zijn vader. ‘You’ve seen the old man’s ghost / Come back as creamed chipped beef on toast,’ zingt hij. ‘Now if you don’t get your slice of the roast / You’re gonna flip your lid / Just like your dad did.’ De menselijke driften bevinden zich vlak onder het oppervlak.

En in Crossing Muddy Waters van het gelijknamige sterke album uit 2000 laat de singer-songwriter een heel andere kant van zichzelf zien. Hiatt ontroert met het kalm vertelde maar schrijnende verhaal over de zelfmoord van zijn vrouw, die hem midden jaren 80 achterliet met hun eenjarige dochter Lilly.

hoes Slow Turning van John HiattHiatts bekendste en meest typerende gezinssong is waarschijnlijk Georgia Rae, van Slow Turning uit 1988. Hierin zingt hij de pasgeborene toe en weet hij de onbeschrijflijkheid van het nieuwe leven te vangen met aanstekelijke warmte en een flinke dosis humor:

‘She is beautiful, she is small / She don’t wanna play basketball / There’s no tellin’ what she might do / Before her doin’ days are through / But right now she can’t even crawl.’ Het meisje is meer dan welkom in het kleine universum van het gezin, maar tegelijk verwondert de zanger zich ook over het toeval dat haar in de wereld heeft gebracht:

‘Your mother and I we did this act / In some hotel ‘bout nine months back / We were tired, should’ve been sleepin’ / But, like a fire, somethin’ came creepin’, creepin’, creepin’.’

poster Roots in the ParkDe conclusie is onontkoombaar: op deze manier zijn kinderen en ouderschap meer dan welkom in popliedjes. Dat komt trouwens goed uit, want op zaterdag 27 juni speelt Hiatt met zijn Combo op het Roots in the Park-festival in Utrecht. Mis hem niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s