Waarop mogen we hopen?

Velvet MusicPakweg een jaar geleden viste ik uit de bak met koopjes bij Velvet Music – de enige overgebleven echte platenzaak in mijn woonplaats – een cd van Freedy Johnston: This Perfect World. Freedy Johnston, dat was toch die zanger van Can You Fly? Dat album had ik in de jaren ’90 aardig grijsgedraaid. In de tussentijd was de folkrocker flink weggezakt op m’n playlist, maar voor die paar euro ging het schijfje natuurlijk mee.

Freedy Johnston 1Zoals het soms gaat, kwam de plaat vrij snel en vrijwel onbeluisterd in het cd-rek terecht. Tot een toeval hem ruim een maand geleden weer in de speler deed belanden. En daar zit-ie nog steeds. Want This Perfect World is, net als Can You Fly, een verslavend album.

Raymond Carver

Raymond Carver

De liedjes van Freedy Johnston (eigenlijke naam: Fred Fatzer, Kansas, 1961) zijn immer melancholiek. Maar anders dan bij artiesten als Kurt Cobain, Tim Hardin of Neil Young (de oude Neil Young, toen hij nog jong was) krijg je nooit de indruk dat de singer-songwriter zelf depri is. Johnston past eerder in de Amerikaanse traditie van de short story. Net als auteurs Raymond Carver en Tobias Wolff kruipt hij in de huid van kleine krabbelaars, mensen die net iets te hoog reiken en vallen, buitenstaanders wier liefde versmaad wordt, voor wie de Amerikaanse droom niet goed uitpakt.

Freedy Johnston 2En Johnstons verschoppelingen ontkennen niets. Ze zijn zich volop bewust van hun misstappen. Ze twijfelen hoeveel hoop ze in hun situatie nog mogen koesteren. Maar het mooie is dat ze die hoop nooit helemaal laten varen. En dat ze zich hun waardigheid niet laten ontnemen. Integendeel, deze buitenstaanders vragen hun medemensen om steun, vergeving, een nieuwe kans of alleen maar een eerlijk oordeel. Zoals de hoofdpersoon in Bad Reputation, die ondanks zijn slechte naam en zeven jaar afwezigheid zijn jeugdliefde voor zich hoopt te winnen.

hoes This Perfect WorldHoewel de meesten van ons zich er niet steeds van bewust zijn, weten we echt wel dat ons leven een stuk slechter had kunnen uitpakken. En dat het dat met wat pech alsnog kan doen. Ook in Europa, dat de laatste decennia in veel opzichten meer op de ruige VS is gaan lijken. Freedy Johnston laat ons voelen hoe kostbaar en broos het weefsel is dat ons omgeeft. En dat mededogen en waardigheid onmisbaar zijn voor een leefbare wereld. Luister maar naar zijn This Perfect World. Of naar Tearing Down This Place. Check him out.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s