De omweg naar je popheld

standbeeld op sokkelIn het openbaar iets schrijven over je grootste muziekhelden is altijd lastig. Als je er al aan toe bent om je idool met anderen te delen, dan blijven er nog genoeg andere valkuilen over. Bijvoorbeeld dat elke beschrijving de bewonderde artiest tekort lijkt te doen. Of dat de held misschien wel té menselijk wordt als je hem of haar zo dicht nadert – en daardoor van het voetstuk valt. Of dat je lezers het te klef zullen vinden. Je bevindt je dus bij voorbaat ‘between a rock and a hard place’, zoals de Amerikanen zeggen. Of is er toch een uitweg? Ik denk het wel.

hartVoorwerpen van adoratie benader je bij voorkeur via een omweg, stap voor stap. Een beetje zoals bij een verliefdheid. Je verklaart de aanbedene niet plompverloren de liefde, nee, liever zoek je eerst een onverdachte aanleiding om in elkaars nabijheid te zijn. Samen huiswerk maken, een studieopdracht, projectoverlegje, klusje, gedeelde interesse. Je speelt jezelf onnadrukkelijk in de kijker. Een beetje vergelijkbaar met Jonathan Richman, die in The New Teller steeds in de rij voor het bankloket gaat staan omdat hij een oogje heeft op de nieuwe caissière.

Shakespeare‘What’s in a name?’, vroeg Shakespeare zich retorisch af. Nou, heel veel, zou ik zeggen. Ook het noemen van namen is een onmisbaar ritueel in de toenadering. Hoe vaker je de naam van je geliefde laat vallen, in gedachten of hardop, hoe meer die naam van jou wordt, en hoe meer jij degene wordt die hem mag gebruiken. Zodat je straks als het erop aankomt nog enigszins uit je woorden kunt komen.

bob dylan jongZo kun je het vast ook aanpakken met je grootste pophelden. Ondanks al die schroom besteedde Goeie Nummers de afgelopen tijd aandacht aan artiesten als Paul Simon, Joni Mitchell, Neil Young, Bob Dylan en Marvin Gaye. Andere grootheden komen in de toekomst vast nog aan de beurt. Mits het lukt om ze met de gepaste omzichtigheid te benaderen en hun naam vaak en onnadrukkelijk genoeg te laten vallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s