De eerste groef is de diepste

Hoes Viva! van Roxy MusicOnlangs ontmoette ik een grote Roxy Music-fan, iemand die zijn lp’s jaren geleden al de deur had uitgedaan – behalve die van de Britse glamrockers. Een echte fan dus. Ik zag enig ongeloof op zijn gezicht toen ik hem vertelde dat mijn liefde voor de groep was ontstaan met de uitvoering van If There Is Something van hun live-album Viva! uit 1976, en dat de originele studioversie van dat nummer daarbij voor mij altijd bleek zou afsteken.

the fist cut is the deepestToch werkt het zo. De eerste ervaring lijkt altijd een diepere groef te maken dan alle keren die erop volgen – ook bij muziek. En bij favoriete nummers wordt die groef bij elke draaibeurt alleen maar dieper. Zo diep dat andere versies van hetzelfde lied – van dezelfde of een andere artiest – het daar nooit bij halen, zelfs een beetje verkeerd klinken, anders dan het nummer bedoeld is.

hoes I Can't Stand the Rain van Ann Peebles2Of dat een probleem is? Op het eerste gezicht niet. Maar als je even doordenkt natuurlijk wel. Want het betekent dat er volksstammen moeten zijn die ‘I Can’t Stand the Rain’ van The Eruptions, ‘Rivers of Babylon’ van Boney M. en ‘American Pie’ van Madonna voor altijd prefereren boven de originelen van Ann Peebles, The Melodians en Don McLean. En als ik daaraan denk, begin ik me onwillekeurig toch af te vragen of daar niets iets aan gedaan kan worden.

EMDROoit las ik een boek over de toepassing van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). In deze therapievorm worden traumatische herinneringen van een cliënt als het ware geherprogrammeerd door erover te vertellen terwijl zijn of haar ogen de heen en weer bewegende vinger van de therapeut volgen. Het effect is dat die herinneringen steeds meer worden losgekoppeld van de oorspronkelijke emoties.

platenspeler3Deze methode lijkt ook perspectieven te openen voor die gevallen waarin een totaal verkeerde versie van een popnummer de eerste groef heeft gemaakt. Ben jij of ken jij iemand die dit heeft? En die niets liever wil dan eindelijk uit die foute groef komen? Dan daagt er nu hoop. Op verschillende plekken in Nederland starten binnenkort kennismakingssessies met deze veelbelovende Ontgroef-therapie.

sign up todayOver het programma kan nog niet veel gezegd worden, maar ik mag al wel verklappen dat er in elk geval veel Goeie Nummers te horen zullen zijn. Hou daarom deze website in de gaten voor meer informatie en de mogelijkheid om je in te schrijven. Een kleine waarschuwing vooraf: je mag alleen jezelf opgeven, niet iemand anders.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s