5 redenen om Neil Young te gaan zien

Neil Young 2

Na een afwezigheid van drie jaar doet Neil Young binnenkort ons land weer aan. De eigenzinnige Canadese folkrocker staat op 9 juli in de Ziggo Dome in Amsterdam. Goeie Nummers geeft je 5 redenen om dit concert niet links te laten liggen.

dinosaurusVerrassing. Een dinosaurus, wordt Young (Toronto, 1945) wel genoemd. Een vos die wel zijn haren maar niet zijn streken verliest. Met of zonder dierenmetafoor, de man heeft in elk geval altijd geweigerd om zijn publiek te behagen door simpelweg zijn oude hits te recyclen. En zo werkt hij nog steeds. Het zou trouwens ook zomaar kunnen dat hij straks de Ziggo Dome op het verkeerde been zet door juist ontroerende succesnummers als ‘Heart of Gold’ of ‘Old Man’ op de setlist te zetten.

Neil Young 4Jeugdig vuur. Young blijkt keer op keer in staat het heilige vuur in zichzelf brandend te houden. En op deze tournee krijgt de 69-jarige daarbij hulp van zijn jonge backing band Promise of the Real, met daarin onder meer de twee zonen van country-outlaw Willie Nelson. Deze jongens speelden een paar jaar geleden op hun tienerslaapkamers nog  luchtgitaar bij ‘Down By The River’ en ‘Cowgirl In The Sand’. Nu mogen ze voor het echie, en dat doen ze even enthousiast als vakbekwaam.

hoes The Monsanto Years van Neil YoungEngagement. Young schreef begin jaren ‘70 klassieke protestsongs als Ohio en ook ‘Southern Man’, dat aanleiding gaf tot een heuse rockvete met de zuidelijke rockers van Lynyrd Skynyrd. En in tegenstelling tot de meeste van zijn generatiegenoten toont hij zich in zijn muziek nog steeds maatschappelijk betrokken. Op The Monsanto Years, zijn meest recente studioalbum, laat hij andermaal horen dat popmuziek zich niet hoeft te beperken tot persoonlijke sores en gelukzaligheden.

Hernando CortesGitaarsolo’s. De technisch meest begaafde gitarist ter wereld is Young niet. Maar met zijn feedbackende melodieuze solo’s op elektrische gitaar kan hij iets wat snarensprinters als Steve Vai, Joe Satriani en Eddie van Halen niet zo gauw voor elkaar krijgen: de luisteraar kippenvel bezorgen en meevoeren naar een planeet op vele lichtjaren buiten ons zonnestelsel. Zoals in Cortez the Killer.

Neil Young (jong) met akoestische gitaarAfvinken. De minst eervolle maar evenzogoed legitieme reden. Je moet deze poplegende minstens een keer gezien hebben en die ervaring in je eigen poptempel bijzetten. Nu het nog kan. En om het wat persoonlijker te maken: mogelijk wordt Youngs concert in Ahoy van 1982, toen hij zijn publiek verraste met muziek van het niet 100% geslaagde techno-album Trans, op 9 juli a.s. voorgoed uit het geheugen gewist.

Genoeg argumenten dus om je weerzin tegen ticketorganisaties te overwinnen en over een paar weken naar de Ziggo Dome af te reizen. Voor mij in elk geval wel.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s