Schuiven met schuiven

david-carradine-in-kung-fuAls jongen verslond ik de avonturen van de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer en hun trouwe boot De Kameleon. Ook de Arendsoog-serie ging er bij mij in als koek. Daarbij fungeerden de plotverwikkelingen voor mij steevast als één lange opmaat naar het moment van de waarheid: de race, de confrontatie, het duel – en de roes van de onvermijdelijke zege. Op dezelfde manier doorstond ik het eindeloze geslof door woestijnzand en diepe oosterse wijsheden van de tv-serie Kung Fu, met David Carradine. Ik keek voor de scènes waarin de Grasshopper eindelijk zijn vechtkunsten vertoonde.

geluidstechnicus-achter-mengtafelIets wat daarop lijkt ervaar ik ook bij het kijken naar popdocumentaires als Classic Albums en Soundbreaking. Na de introductie van gezaghebbende sprekende hoofden en hun loftuitingen ontmoet je ergens halverwege zo’n docu een alledaags uitziende man in een schemerige, bedompte ruimte met knopjes, lampjes en metertjes: de technicus in zijn geluidsstudio. Dan gebeurt het. De man neemt plaats achter het mengpaneel en schuift met een paar schuiven om een bepaald opnamespoor luider te zetten of helemaal te isoleren van de andere geluidssporen van een magisch en beroemd nummer.

toneelgordijnen-kitschHet is alsof er opeens een ondoordringbaar geacht gordijn wordt opengetrokken. Je mag een blik op het onbekende heiligdom daarachter werpen, op het toneel en de coulissen waarin die onwerelds mooie muziek is ontstaan. In de vaak overbekende nummers wordt iets onthuld dat je altijd hebt gehoord zonder het te horen. Of waarvan je dacht dat het iets anders was.

dvd-classic-albums-fleetwood-mac-rumoursZo ontdek je in de Classic Albums-aflevering over Rumours van Fleetwood Mac onder het intro en de coupletten van You Can Go Your Own Way een tegendraadse akoestische gitaarpartij die bijna ondenkbaar is. In de aflevering over Stevie Wonders Songs In The Key of Life hoor je hoe op het einde van Pastime Paradise rinkelende bellen en koorstemmen uit een compleet ander muziekstuk door de andere partijen heen zijn gemengd. En je leert dat het subtiele drumgeluid van I Shall Be Released op Music From Big Pink van The Band niet met stokken of brushes werd gespeeld, maar door al improviserend de vingers langs de onderkant van de snaredrum te halen.

mengpaneel-4Het wonder van zulke onthullingen is dat als het gordijn weer dichtgaat, nadat je de heilige rekwisieten en decors en al het andere van nabij hebt mogen ervaren, dat dan de betovering van die muziek intact blijkt te zijn gebleven. Je oude vertrouwde manier van luisteren neemt het gewoon weer over. Het schuiven met schuiven brengt eerder opluchting dan een overwinningsroes. Maar verslavend is het wel.

2 comments

  1. Prachtig verhaal Chris. Ga je de volgende keer wat meer onthullen over verborgen boodschappen? Beetje speculeren over complot theoriën en andere geheimzinnige dingen. Diep weggestopt in een backwards af te draaien hidden track? Met een beetje duister tintje….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s