Nobelprijs voor de rock-‘n-roll

Bob Dylan eind of midden jaren 60Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur. Natuurlijk! Gaaf! Eindelijk! dacht ik. Dat heb je met fans. Het was voor mij wel het nieuws van de week. Maar hoe natuurlijk is het eigenlijk? Daarover kun je van mening verschillen. Schrijver Harry Mulisch, jarenlang aangeduid als Nobelkandidaat, vond in de jaren 90 in elk geval dat de prijs sterk zou devalueren als de Amerikaanse bard hem zou winnen.

Bob Dylan jaren 90

Of je Dylan nu als literator dan wel songwriter ziet, het bijzondere van deze toekenning is dat de literatuur ermee terugkeert naar zijn oorsprong. Tegenwoordig zijn we eraan gewend dat de schone letteren tot ons komen in de vorm van romans – of eventueel gedichten, toneelstukken of essays -, maar de oudste literatuur bestond uit toegankelijke verhalende poëzie, al of niet op muziek gezet. Het werk van Homerus, Vergilius en de middeleeuwse troubadours vormt de blauwdruk voor een groot deel van de schrijfkunst in de westerse wereld, inclusief die dikke boeken die we romans noemen.

220px-Gustave_dore_crusades_troubadours_singing_the_glories_of_the_crusadesDe liedjes van de nu 75-jarige singer-songwriter uit Minnesota, zijn hele persona eigenlijk, vormen een echo van die traditie. De troubadour verhaalde op meeslepende manier van tijdloze geschiedenissen die de kern van ons bestaan uitvergroten. Maar Dylan maakt die verhalen ook modern, persoonlijk. Zijn liefdesliedjes hebben geen hoofse clichés, maar regels als ‘I hate myself for loving you, and the weakness that it shows’ (‘Dirge’, van Planet Waves). Hoewel je de ‘ik’ in zijn liedjes niet gelijk kunt stellen met Robert Zimmerman, zijn zijn nummers stuk voor stuk krachtige persoonlijke statements.

alfred-nobelAl met al redenen genoeg voor Dylans uitverkiezing, dunkt me. Toch denk ik dat zijn teksten vooral zo krachtig zijn omdat je de sterke muziek erbij hoort als je ze leest. Luister maar eens naar deze. Of deze. En nu ik er iets langer bij stilsta: het zou ook zomaar kunnen dat de jury dit jaar voor Dylan koos omdat Alfred Nobel gewoon vergat een prijs voor de Rock & Roll in het leven te roepen.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s