Goed verliezen

donald trumpAmerikaanse popsterren kregen de afgelopen dagen van opiniemakers het advies zich niet publiekelijk te wentelen in verdriet en weerzin over de winst van president-elect Donald Trump. Dat zou immers alleen maar averechts werken. De belangrijke vraag is natuurlijk hoe je het wel goed kunt doen: omgaan met nederlagen zonder dat je je tegenstanders in de kaart speelt en je zelf je waardigheid verliest. Dat laatste lijkt me extra belangrijk als je vier jaar of langer met je nederlaag moet leven. Misschien kan de muziek zelf ons antwoord geven.

elvis-costello-3Iemand die mooi verliezen tot een ware kunst heeft verheven, is Elvis Costello (Londen, 1954). Vooral op zijn eerste platen van eind jaren 70 grossiert de bebrilde Brit in liedjes over ‘beautiful losers’: jongemannen die, afgewezen in de liefde, hun leed even furieus als waardig van zich af zingen. Alison werd een klassieker, net als Accidents Will Happen, maar ook nummers als No Dancing en Miracle Man staan anno nu immer nog als prachtige, gehavende huizen overeind.

elvis-costello-karikatuurCostello werd op een gegeven moment zozeer met dit thema vereenzelvigd, dat hij er afstand van ging nemen. Zijn nummers kregen vaker een berustende of optimistische toon, zoals ‘Flutter and Wow’ of ‘Everyday I Write The Book’. En toegegeven, ook dat deed hij overtuigend, maar zijn grootste talent lijkt toch te liggen in het dragen van verlies.

hoes-i-want-you-van-elvis-costelloLuister nog maar eens naar I Want You, ook een klassieke track, van het album Blood & Chocolate uit 1986. De zanger wringt zich in alle mogelijke bochten, inclusief zelfvernedering, om de afwijzing van zijn geliefde te voorkomen:

I want you / I want to know the things you did that we do too / I want you / I want to hear he pleases you more than I do /

De telkens herhaalde liefdesbetuigingen zijn als een bezwering. En tegelijk is deze smeekbede een fraai staaltje retorica, want na de zelfverloochening draait de versmade minnaar de zaak op het juiste moment om:

Oh no my darling, not with that clown / I want you / I’m going to say it again ‘til I instill it / I know I’m going to feel this way until you kill it / I want you

elvis-costello-1Capituleren komt in zijn woordenboek niet voor. Als dat toch mocht gebeuren, dan moet zíj degene zijn die het pleit beslecht. Hoewel de zanger zich al die tijd aan de verliezende hand weet, lijkt hij er heilig van overtuigd dat zijn liefde sterk genoeg is om hem uiteindelijk zegevierend uit de strijd te laten komen. Dat hoor je. Ongetwijfeld een inspirerend voorbeeld voor teleurgestelde Amerikaanse popsterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s