22 april: Record Store Day

grutto2Ons leven anno 2017 is vergeven van dingen die dreigen te verdwijnen terwijl we ze echt niet kunnen missen. Neushoorns, weidevogels, bijen. En de platenzaak, die hoort daar ook bij, vooral sinds het streamen de cd naar het tweede plan heeft verwezen. Of toch niet? Want in tegenstelling tot een grutto of Bengaalse tijger kan de platenzaak een list verzinnen om het onontkoombaar lijkende einde af te wenden.

Record Store DayEerst was er de terugkeer van vinyl – dat wat ooit lp’s werden genoemd, die dingen die je op een draaitafel afspeelt – en sinds tien jaar hebben we de wereldwijde Record Store Day: één dag per jaar waarop de ‘onafhankelijke platenzaak’ feestviert, gesteund door labels en artiesten. Dit jaar valt die dag op 22 april. Ja, dat is al aanstaande zaterdag. Lees dus gauw verder.

opgeheven vuistRecord Store Day kun je zien als de jaarlijkse opgeheven vuist richting de harteloze belagers van Spotify en consorten en vooral richting alle mensen die de platenzaak al hadden afgeschreven. Die vuist krijgt gestalte in een gevarieerd programma met (exclusieve) releases, meets & greets en live-acts, in zo’n 2000 platenwinkels verspreid over Amerika, Europa, Australië en Japan.

BlaudzunIn Nederland doen ongeveer honderd platenwinkels mee, van Leeuwarden tot Maastricht en Middelburg. Er zijn vrij toegankelijke optredens van onder meer Jett Rebel, BLØF, Blaudzun, DeWolff, Hallo Venray, Lucas Hamming, Moss, Rondé en Spinvis. Op VPRO’s 3voor12 vind je een overzicht van wat je waar kunt zien en horen.

PlatenzaakDeze keer moet ik de Platenzaakdag helaas missen, maar de vorige edities waren een feest. Met onopgesmukte concerten op instore mini-podia. Met enthousiaste middenstanders bij wie muziekliefde in plaats van bloed door de aderen stroomt. Die het niet erg vinden als je een uurtje of wat rondneust in hun winkel voor je vindt waar je zonder het te weten naar op zoek was.

kameraadschapOf Record Store Day de platenzaak voor uitsterven zal behoeden valt niet te voorspellen. Maar ook als deze actie het einde alleen maar uitstelt, verdient de poging alle steun. Komt daarom zaterdag allen naar je favoriete platenzaak. Voor de sfeer van muzikale kameraadschap én voor het mooie gebaar.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s