De sexy drummer

zwarte kaketoeHet was een klein berichtje in de media van afgelopen week: zwarte kaketoes in Noord-Australië blijken te kunnen drummen – met speciaal aangepaste stokjes en peulen slaan ze zelfbedachte ritmes op boomstammen. Mocht je na het lezen van deze zinnen alleen denken ‘oké, rare jongens die Australiërs maar dat wisten we al’, lees dan even verder, want het is heel interessant.

voetstukVoor biologen is dit nieuws belangwekkend omdat het laat zien dat deze diersoort twee bijzondere vaardigheden combineert: gereedschap gebruiken, net als apen en kraaien, en muziek maken, net als walvissen en zangvogels. Ons beeld van de dierenwereld is hiermee weer een stukje rijker geworden, en het voor onszelf als mens opgerichte voetstuk is opnieuw een paar centimeter lager geworden. Ook nuttig.

zwarte kaketoe met hanekamMaar wat nog interessanter is, ook voor wie zijn onderzoekende blik vooral op de menselijke soort richt, is dat die drummende vogels altijd mannetjes zijn, en dat die hun beats pas inzetten als er vrouwtjes in de buurt zijn. Het werkt ongeveer zo: het mannetje gaat op zijn ‘eigen’ boom zitten drummen, terwijl hij ondertussen ook nog fluit en gorgelt. Soms vult hij dit aan met dansjes of zet hij zijn hanenkam even op. Vrouwtjeskaketoes blijken gevoelig te zijn voor dit gedrag. En als er eentje echt onder de indruk is, vliegt ze naar hem toe en gaat meedrummen. Het vervolg laat zich uittekenen.

Levon HelmDeze ontdekking zou weleens het antwoord zou kunnen zijn op die belangrijke vraag die ons al zo lang bezighoudt, die naar de oorsprong van de muziek. En eigenlijk verbaast deze verklaring ook niet. Ik moest bijvoorbeeld meteen terugdenken aan actrice Annet Malherbe, een paar jaar geleden Zomergast bij de VPRO. Ze koos toen onder meer een fragment uit The Last Waltz, het gefilmde afscheidsconcert van The Band uit 1978. Nadat Levon Helm een gloedvolle versie van hun Up On Cripple Creek ten beste had gegeven, bekende Malherbe dat de zingende drummer voor haar het toppunt van sexy was.

singlet DrummerBevestiging voor de hypothese dat de paringsdans de basis van de muziek is, komt ook uit mijn eigen even lange als bescheiden muziekcarrière. Het is mij – zanger-gitarist – opgevallen dat je je in de frontlinie op het podium kunt uitsloven als een malle, maar dat het uiteindelijk steevast de drummer is – de gast die ergens achteraan zo’n beetje de maat heeft proberen vast te houden – die aan het eind van de avond zeg maar het meest vriendschappelijk omgaat met de mooiste vrouwen uit het publiek. Tegen al dat soort slagwerkertjes zeg ik nu: pas maar op – je plaats kan zomaar geworden ingenomen door een kaketoe.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s