De beste 200 sixties-albums

logo PitchforkDe scribenten van het invloedrijke Amerikaanse muziekblog Pitchfork hebben de reputatie nogal eigenzinnig zijn. Een tijdje geleden kregen ze het in hun hoofd om weer eens een nieuw lijstje samen te stellen. Ditmaal van de beste tweehonderd albums uit de jaren 60. Waarom? Omdat de sixties volgens de samenstellers ontegenzeggelijk de belangrijkste periode uit de popmuziek zijn. En omdat je om de zoveel tijd opnieuw naar zo’n periode moet kijken, om te zien of de canon wel echt de canon is. En omdat ze gewoon van lijstjes houden, waarschijnlijk.

kussensloop met 'banaan'Nou, het is inderdaad een eigenzinnige selectie geworden. Niet vanwege het ontbreken van klassieke albums als Revolver, Electric Ladyland, Pet Sounds, Velvet Underground & Nico of Live at the Apollo. Want die staan er allemaal gewoon in. Maar vooral omdat de keuzedames en -heren lak hebben gehad aan de bestaande grenzen tussen genres en niet bang zijn geweest om onbekende namen op te nemen.

jacques brelZo bevat de lijst onder meer vroege elektronische muziek van Harry Partch en Terry Riley en is de niet-Engelstalige wereld ook enigszins vertegenwoordigd: een behoorlijk aantal Zuid- en Middenamerikanen (Eddie Palmieri, Ray Barretto, Tom Zé, Caetano Veloso), en zelfs een paar Europeanen (Jacques Brel, Serge Gainsbourg).

John ColtraneMaar het meest in het oog springend: de Pitchfork-top 200 bevat een karrenvracht jazznamen. Van Mingus tot Cannonball Adderley, van Miles Davis tot John Contrane, van Eric Dolphy tot Ornette Coleman. Waarmee een duidelijk statement wordt afgegeven: we moeten pop en jazz zien als twee loten aan dezelfde stam. Twee genres die zich in de jaren 60 allebei nadrukkelijk afzetten tegen kitscherige musicals en de zoete populaire muziek van Bing Crosby en soortgenoten.

miles davisHet is een heel verleidelijk lijstje, dat ook nog eens vergezeld gaat van interessante videootjes en achtergrondinfo, bijvoorbeeld over Miles Davis’ obsessie met Prince of over nog onontdekte bootlegs van Bob Dylan. Volgens de makers sluit hun keuze aan bij de manier waarop mensen nu naar muziek luisteren: niet vanuit de eigen genre-bubbles van vroeger, maar nieuwsgierig en ongehinderd door tijd en plaats vanwege het streamen uit de onmetelijke muziekcatalogi boven ons in de Wolk.

I Love the 70sDe lijst maakte me ook nieuwsgierig naar Pitchforks top-200 voor de jaren 70, het decennium dat ik van mezelf ‘mijn tijd’ mag noemen. Wanneer zou dat komen? Tot die tijd moeten we het doen met deze vernieuwende selectie van oude muziek. Maar dat is geen straf. Check it out!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s