Robots die liedjes schrijven

robotDat robots veel mensen werkeloos gaan maken, is inmiddels geen nieuws meer. En ook in de popmuziek hebben synthesizers, samples en drumcomputers het edele handwerk in de loop der tijd voor een behoorlijk deel verdrongen. Maar toen ik vorige week in de Volkskrant las dat de automatisering het nu ook op het songwritersvak heeft voorzien, gingen er bij mij toch een paar alarmbellen af.

worstHet artikel bericht dat nieuwe ‘algoritmes’ – een woord waar ik op de middelbare school al een ontieglijke hekel aan had – het Perfecte Popliedje gaan creëren. Je leest het goed: algoritmes gaan het Perfecte Popliedje creëren. Mijn spontane reactie was: waanzin! Niet alleen slecht voor de werkgelegenheid van songsmeden, maar ook voor het levenskwaliteit van heel veel popliefhebbers. Die willen originaliteit, authenticiteit, genialiteit. Geen door enen en nullen gefabriceerde eenheidsworst, ja!

StromaeEn wat dit nieuws nog wranger maakte: een groep artiesten – onder meer de Schotse singer-songwriter C Duncan en het Belgische wonderkind Stromae – heeft naar verluidt vrijwíllig met die kunstmatige intelligentie samengewerkt aan de totstandkoming van het nieuwe album Hello World (te beluisteren op Spotify). Vrijwillig. Geloof je dat? Hier zit iets heel engs achter.

ReichstagIk had dus een hele slechte week. Maar genuanceerd als ik ben, moest ik dit fenomeen toch weer van verschillende kanten bekijken. Zo beweren de artiesten van Hello World dat de robot-songwriter in de praktijk niet echt als creatief brein fungeerde maar meer als klankbord, waar ‘je iets tegenaan kunt houden’. En Volkskrant-scribent Pablo Cabenda bezweert dat de muzikale eindresultaten echt nog niet zo fantastisch zijn. Met andere woorden: rustig maar, mensen, het zal zo’n vaart niet lopen. Dan denk ik, ja, dat zeiden ze in 1933 ook, en we weten wat daarvan is gekomen, en…

PrinceInderdaad, het lukt niet helemaal met die nuance. Maar dat hóeft ook niet. Sommige dingen in het leven zijn gewoon fout. Zoals algoritmes die azen op het muzikale mysterie. Computerprogramma’s die vissen in de troebele poel waaruit af en toe als door een wonder nieuw, volmaakt leven ontstaat: perfecte popliedjes. Liedjes die ons eindeloos raken en verwonderen, zoals She Loves You (Beatles), Raspberry Beret (Prince), Good Vibrations (Beach Boys) en Creep (Radiohead), en misschien ben ik er nog een paar vergeten.

handenschudden ouderwetsConclusie: Robbie Robot mag rustig z’n werk blijven doen met die drumsoftware, synthesizers en samples – desnoods met die vermaledijde autotune. Maar van het heilige der heiligen blijft hij af. Liedjes schrijven blijft mensenwerk. Kunnen we dat gewoon even afspreken met elkaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s