Writer’s block

Slechte MensenDeze week laat Goeie Nummers even verstek gaan wegens te weinig tijd. Tenminste, zoiets dacht ik, maar als er een wit scherm voor me verschijnt komt er meestal toch een gedachte. Die weer een volgende oproept. Zoals die aan de verhalenbundel Slechte Mensen (1973) van Maarten Biesheuvel die ik op de middelbare school las.

Maarten BiesheuvelEen groot deel van de verhalen in dat boek beginnen met het witte vel in de schrijfmachine. Een vel dat de schrijver, die zo succesvol had gedebuteerd met In de Bovenkooi, veel te verwachtingsvol en veel te lang aanstaart. De mismoedigheid en wanhoop die hem dan bevangt zet hem uiteindelijk aan tot het schrijven van een sterk verhaal. Het leuke van die werkwijze is dat het je ergens brengt waar je van tevoren niet aan had kunnen denken.

Gene ClarkBij popartiesten hoor je weinig over het writer’s block. Er komen in elk geval niet meteen beelden bij me op van artiesten die ermee te kampen hebben. Gek eigenlijk, maar misschien komt het doordat bij popmusici de oorzaak van een opdrogende productie eerder in hun levensstijl wordt gezocht – zie bijvoorbeeld Sly Stone, Syd Barrett (Pink Floyd), Gene Clark (The Byrds) of Brian Wilson.

I Love YouMaar mogelijk is het ook omdat een writer’s block in de rock-‘n-roll minder geaccepteerd wordt dan in de literatuur. Want hoe moeilijk kan het zijn om zo’n deuntje op te hoesten? Een paar akkoorden, ritme eronder, melodietje en een paar clichématige zinnetjes eroverheen en klaar is Kees. Of is dat te simpel? Waarschijnlijk wel, want hoewel veel popmuziek op het eerste gehoor niet bijster origineel is, werkt een serieuze liedjesschrijver natuurlijk toch met kritische interne en externe rechters. En ook altijd een beetje voor de eeuwigheid.

hoes Harde Noten Bertolf Van KootenSinger-songwriter Bertolf en drummer-zanger-cabaretier Kasper van Kooten schrokken er op hun album Harde Noten (2013) niet voor terug om het taboe op het popmuzikale writer’s block te doorbreken. In het autobiografische Woorden maken de mannen invoelbaar hoe de vergeefse zoektocht naar de juiste woorden ook de popliedjesschrijver tot vertwijfeling kan brengen.
writers blockBen je zelf zo’n liedjesschrijver die weleens geblokkeerd raakt? Hier vind je een paar goede tips om de impasse te doorbreken. Of denk aan Maarten Biesheuvel. Ik heb daar vandaag in elk geval mijn voordeel weer mee gedaan – en die tijd, die haal ik wel weer in als dat ooit tot de mogelijkheden gaat behoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s