Met je zus in een band

haan en kippenSamen met je broer een bandje beginnen is niet zonder risico, zo bleek een paar weken geleden. Ik vroeg me vervolgens af hoe dit eigenlijk zit met zussen. Hoe verloopt de samenwerking als dochters uit hetzelfde gezin samen in een muziekgroep zitten? Net zo heftig als bij de jongens of juist veel harmonieuzer? Wat is er waar van de clichés over haantjes en kippenhokken? Dat zou ik weleens willen weten.

drie nimfenPsychologen leren ons dat er tussen broers meestal meer rivaliteit en jaloezie is dan tussen zussen. En dat die laatsten doorgaans hechtere relaties met elkaar hebben. Bovendien – leuk weetje voor verjaardagen – blijken vrouwen meer belang te hechten aan behulpzaamheid en sociale relaties naarmate ze meer zussen hebben.

Pointer SistersHet kan dan ook geen toeval zijn dat er in zussenbands vaak niet op een zusje meer of minder wordt gekeken. The Andrews Sisters, in de jaren 40-50 razend populair met hun jazzy close-harmony, waren met haar drieën. De Keltische folkrockers van The Corrs idem dito, net als The Pointer Sisters. Discodames Sister Sledge gingen nog een stapje verder: zij stonden gevieren zij aan zij, net als The Staple Singers (samen met vader Roebuck).

I'm In The Mood For DancingThe Nolans maakten het nog bonter. De Ierse familieband herbergde de zusjes Bernie, Anne, Maureen, Linda, Coleen en Denise Nolan. Inderdaad: zes stuks, hoewel niet altijd allemaal tegelijkertijd in de studio of op het podium aanwezig. Hun I’m In The Mood For Dancing draag ik trouwens al sinds 1979 als een geheime guilty pleasure met me mee. Tot vandaag dan.

Andrews SistersDit korte overzicht geeft ook een aanwijzing dat de meiden niet alleen met meer zijn, maar inderdaad vriendelijker met elkaar omgaan dan de jongens. Geen fysieke gevechten zoals bij de Gallaghertjes (Oasis), weinig buiten-hangende vuile was zoals bij de broertjes Davies (The Kinks) of Campbell (UB40). Hoogstens wat probleempjes wanneer een zus de verstandhouding durft te verstoren door solo te gaan, zoals jongste zus Patty bij de Andrews Sisters.

kim en kelley deal2Maar hoe gaat het als de zussen met hun tweeën in een band zitten? In die situatie steekt rivaliteit toch wat sneller op, lijkt me, en er zijn geen andere gezusters bij de hand om de boel glad te strijken. Kijk maar naar The Breeders. Er was een tijd dat de alternatief rockende tweelingzussen Kim en Kelley Deal elkaar echt alleen op het podium tegenkwamen en daarna zo snel mogelijk weer naar hun eigen kleedkamers vertrokken.

ann en nancy wilsonDaartegenover: Ann en Nancy Wilson van Heart (van Crazy on You, uit 1976) bleven elkaar ondanks enkele strubbelingen decennialang trouw. Ook in countrytrio Dixie Chicks trekken zussen Martie Maguire en Emily Robison eensgezind en solidair op, in goede en in slechte tijden. En zelfs bij The Breeders zijn alle ruzies uiteindelijk bijgelegd, mede overigens doordat Kim en Kelley de substanties vaarwel hebben gezegd.

Kate en Anna McGarrigle Heart Like A WheelDe conclusie op basis van deze representieve steekproef is duidelijk. Op het gebied van samenwerking kunnen de jongens heel wat leren van de meiden. Tegelijk is duidelijk dat ze dat nooit zullen doen. Jongens blijven jongens. En misschien is een goede onderlinge verstandhouding ook helemaal niet zo belangrijk. In elk geval niet voor de kwaliteit van de muziek. Daarom sluit ik af met een opname van de onnavolgbare Canadese folkzusjes Kate & Anna McGarrigle. In Heart Like a Wheel laten ze zien en horen hoe ver zusterlijke harmonie kan gaan – in beide betekenissen.

Meer (tegen)voorbeelden zijn welkom!

 

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s