Moet het album doormidden?

Bob LefsetzHiphopartiesten als Kaye West en Pusha T. brachten onlangs albums van iets meer dan twintig minuten uit. Een kwestie van luiheid of gebrek aan creativiteit? Zeker niet, betoogt de spraakmakende Amerikaanse muziekblogger Bob Lefsetz: het is gewoon slim – en helemaal van deze tijd.

geldHoewel wij popliefhebbers vooral geïnteresseerd zijn in magische liedjes en halfgoddelijke artiesten, weten we allemaal dat rock-‘n-roll ook gewoon een business is. En ook dat die business door technologische ontwikkelingen in de laatste decennia behoorlijk is opgeschud. Eerst door de enen en nullen, toen door het branden en peer-to-peer sharen en ten slotte het streamen.

Donald Fagen hoes The NightflyWat we ons vaak niet realiseren, is dat de technologie altijd al heeft bepaald hoe we naar muziek luisteren. Dat het Perfecte Popliedje (Penny LaneGod Only Knows) zo’n drie minuten duurt, en het Klassieke Album (The Nightfly, Sgt. Pepper) ongeveer veertig, is namelijk geen metafysisch of natuurlijk gegeven, maar het gevolg van een technische toevalligheid. Meer muziek paste er gewoon niet op een grammofoonplaat(je). (Hoe Bob Dylan er toch regelmatig bijna een uur op wist te persen is een verhaal apart, daarover een andere keer meer.)

niet geboeidDe compact disc bood vanaf de jaren 80 meer ruimte. Dat hebben we geweten. Less is more was nog niet uitgevonden. Vaak stond er, vooral in de beginperiode, zo’n vijftig tot tachtig minuten muziek op het schijfje. Het maakte vooral duidelijk dat niet elk liedje beter wordt als je het langer maakt en dat niet elke oprisping van een artiest de weg naar het publiek zou moeten proberen te vinden.

haastige spoedNu het streamen de muziekbusiness voor een groot deel heeft overgenomen, houden veel artiesten toch nog vast aan de oude vertrouwde albumlengte. Niet handig, zegt Lefsetz. Mensen hebben geen tijd meer om zo lang achter elkaar te luisteren. Twintig minuten, dat lukt nog wel., en dan kun je je vrienden toch laten weten dat de nieuwe plaat van die coole artiest echt te gek is. Met dit korte format kan de artiest bovendien geregeld weer de vluchtige aandacht van het moderne poppubliek trekken.

hoes ziggy stardustAls deze trend doorzet, wordt het tijd om inwendig afscheid te nemen van het album zoals we het altijd hebben gekend. Maar kun je je voorstellen dat een Berlin of een Ziggy Stardust evenveel impact zou hebben als ze half zo lang zouden duren? Kunnen dat soort Grote Albums dan überhaupt nog gemaakt worden?

gebroken lpMaar de strijd om het definitieve albumformat voor de 21e eeuw is nog niet beslecht. Want ondertussen is ook het vinyl aan een behoorlijke comeback bezig. Vlak de  lp nog niet uit. Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen. Niet de popindustrie maar het publiek heeft tenslotte het laatste woord. Hoe denk jij over een album van twintig minuten – of minder? Mogen we dat nog een album noemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s