MOJO: een halve eeuw feestjes bouwen

Dutch Mountains liggendEen tijdje geleden werden mijn romantische denkbeelden over de popmuziek flink door elkaar geschud door het boek Dutch Mountains van Peter Voskuil. De zeer informatieve turf laat zien dat het vaak niet de artiesten zijn die de koers van de popmuziek bepalen, maar de platenbazen en hun marketingmedewerkers – ik schreef daar al eens over.

MOJO boekDe tweede klap die ik onlangs geheel vrijwillig incasseerde, kwam van de grote Nederlandse concertpromotor MOJO. MOJO bestaat dit jaar een halve eeuw, en om dat te vieren is er een boek (MOJO: van pionieren in de polder tot concertgigant) en een tentoonstelling (MOJO Backstage, tot 1 sept in Museum Prinsenhof Delft).

Joris LuyendijkHet boek, een behoorlijk onconventionele bedrijfsgeschiedenis, bevat 24 bijdragen van schrijvers, fotografen, artiesten en anderen (onder meer Anton Corbijn, Herman Brusselmans, Ronald Giphart, Christine Otten en Bert Wagendorp). Zeer uiteenlopende bijdragen, met die van de journalisten Joris Luyendijk en Sander Donkers als de meest verhelderende – en ook de meest ontnuchterende.

systeemplafondZo interviewt Luyendijk MOJO-medewerker Ferry, de medewerker die van elk concert alleen de eerste paar maten meekrijgt – daarna moet hij in de catacomben met de manager van de artiest om tafel om te steggelen over de ‘afrekening’ – wat meestal wordt afgerond als het optreden afgelopen is. En uit het verhaal van Donkers wordt duidelijk dat achter het losse anti-establishment-imago van MOJO een doodnormaal en zakelijk opererend bedrijf schuilgaat, met winst- en verliescijfers, een Amerikaanse eigenaar (Live Nation), functioneringsgesprekken en systeemplafonds.

mojo tentoonstelling low resDe MOJO-tentoonstelling in Delft wordt op het eerste gezicht vooral gekenmerkt door popnostalgie: levensgrote posters in de kenmerkende zwart-witte huisstijl, veel Rock-Mastodonten (Neil Young, Joe Jackson, U2, Iggy Pop, Zappa, Nirvana), oude concert-fragmenten (Bob Dylan, Pearl Jam, Queen), vergeelde concerttickets, setlists en krantenartikeltjes. Alles om je terug te brengen naar de tijd dat popmuziek nog echt popmuziek was, zeg maar.

concertagenda 1975 low resMaar ook hier is niet alles wat het lijkt. Want als je even de tijd neemt om via een koptelefoon te luisteren naar wat de mannen en een enkele vrouw van MOJO te vertellen hebben, dan valt op dat ze het steeds over het nú hebben, en niet over de jaren 70, 80 en 90. En dat is eigenlijk wel logisch ook. Want sinds de muziekindustrie steeds minder geld verdient met cd’s en platen, en streaming nog niet zo veel oplevert, worden liveoptredens financieel steeds belangrijker, net als festivals. En op beide terreinen is MOJO in Nederland koploper. Die mensen hebben dus helemaal geen tijd voor heimwee.

Fyre festivalBoek en tentoonstelling zijn met andere woorden keihard: het idee dat popmuziek gelijkstaat aan glitter, glamour, avontuur & lol kan definitief bij het grofvuil. Aan de andere kant: moeten we dat MOJO allemaal aanrekenen? Zijn zij de oorzaak van die kille verzakelijking? Natuurlijk niet. Zo’n bedrijf beweegt gewoon mee met grotere ontwikkelingen. En meestal hebben we daar als publiek ook gewoon baat bij – van slecht georganiseerde concerten wordt tenslotte niemand blij.

concertpubliekBovendien is MOJO wel even de initiator van een topestival als Lowlands en zijn ze ook gewoon behoorlijk goed in wat ze doen – daarom bestaan ze ook nog. Hun rol is om ervoor te zorgen dat ook wanneer de artiest zich verslaapt, of als zijn manager vijf minuten voor het optreden opeens een hoger percentage eist – dat wij als concertgangers dan niets van dat gedonder merken en die avond gewoon een te gek feestje kunnen hebben. En lekker kunnen blijven dromen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s