De band-opstelling®: voor meer succes en levensgeluk

familieopstelling 2Moderne psychotherapeuten en coaches, zo heb ik begrepen, werken onder meer met zogeheten familieopstellingen. Door te kijken naar ‘waar iemand vandaan komt’ proberen ze relaties tussen familieleden en eventuele knelpunten te herkennen en die laatste zo mogelijk weg te nemen. Graag presenteer ik op Goeie Nummers een nieuwe, eigentijdse therapievorm: de Band-opstelling®. Het is eigenlijk vreemd dat niemand daar eerder mee gekomen is. Popgroepen vormen immers een reflectie van diepgewortelde patronen van intermenselijke verhoudingen in onze cultuur.

IMAG0117De Band-opstelling® onderscheidt de volgende archetypes: zanger, drummer, bassist, gitarist en toetsenist. (Blazers, achtergrondzangeressen, percussionisten en andere extraatjes laten we hier kortheidshalve buiten beschouwing.) Hieronder worden de vijf kernfiguren van het model kort toegelicht.

Liam GallagherZanger. Mannetje. Ook als het een vrouw is. Koeioneert en delegeert, maar is niet te beroerd om als buffer en boksbal tussen de band en de rest van de wereld te fungeren. Gelegaliseerde exhibitionist. Als mens niet altijd heel fijn. Prototypes: Liam Gallagher (Oasis), Mick Jagger (Stones).

Animal (Muppets)Drummer. Kan een hele band in een lekker strak keurslijf zetten, maar is meestal gewoon ADHD, gediagnosticeerd of niet. Onderdrukt zijn waanzin door alle ledematen tegelijk te bewegen. Als dat niet lukt, kan hij anderen meesleuren in zijn val. Prototypes: Keith Moon (Who), Animal (Muppets).

Bill WymanBassist. Introvert. Onbeweeglijk. Stoïcijns. Stil water, diepe grond. Krijgt het instrument soms toegewezen omdat hij ‘daarop het minst kwaad kan doen’ – een gevaarlijke misvatting. Fungeert soms tevens als roadie. Prototype: Bill Wyman (Stones).

Duane AllmanGitarist. Speelt hij slaggitaar (a), dan is dat omdat hij geen leadgitaar mag spelen. Maar hij zal ze eens wat laten zien als hij solo gaat en ze het zonder hem moeten doen. Prototype: Noel Gallagher (Oasis). Is hij sologitarist (b), dan wentelt hij zich doorgaans in zijn eigen voortreffelijkheid. De gitaar is het verlengstuk van zijn ego en wat al niet meer. Maar, eerlijk is eerlijk, hij kan het publiek in vervoering brengen. Prototypes: Jan Akkerman, Duane Allman (Allman Brothers).

Rick WakemanToetsenist. Zit verschanst achter vestingwerken van synthesizers en (elektrische) piano’s. Werkt op zijn hotelkamer aan complexe akkoordenschema’s terwijl de anderen feestvieren. Neigt ertoe het totaalgeluid te verstikken onder kamerbrede tapijten. Prototypes: Rick Wakeman (Yes), Ray Manzarek (Doors).

succes3De kracht van de Band-opstelling® is dat het wezen van de persoonlijkheid en de onderlinge relaties in een oogopslag zichtbaar worden. Zie jij jezelf er al tussen? En kun je anderen in je omgeving ook in het model plaatsen? Het moet haast wel, want 95% van de mensen behoort tot een van deze vijf categorieën. Met deze erkenning ontstaat de basis van waaruit iedereen het eigen handelen kan richten naar optimaal succes, levensgeluk en het realiseren van zijn volle potentieel.

Binnenkort start hier op Goeie Nummers de aanmelding voor de eerste Band-opstelling®-sessies in Nederland. Laat deze unieke kans niet voorbijgaan – er zijn nog een paar plaatsen over!

2 comments

  1. Ha, mooi gevonden! Ik begin niet eens aan zo’n sessie. Heel lang ben ik zanger/gitarist (slag of solo, afhankelijk van het nummer) in een band geweest, dus alleen door het lezen van je blog heb ik gevoelens van schizofrenie. Ik wil die beerput niet verder opentrekken 😉
    Maar succes met je sessies!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s