Met je broer in een band

Blues BrothersWat is de overeenkomst tussen Flying Burrito Brothers, Blues Brothers, Doobie Brothers,  Righteous Brothers en Chemical Brothers? Juist. Het zijn misleidende bandnamen. In deze formaties zitten helemaal geen zonen uit hetzelfde gezin! In tegenstelling tot de ‘goudeerlijke’ gebroeders Allman, Neville, Pernice, Holmes, Everly, Johnson en Isley.

Creedence Clearwater RevivalIn de popmuziek heb je ook heel wat broersbands waaraan je de bloedverwantschap niet meteen kunt aflezen, zoals Split Enz (Tim en Neil Finn), Spandau Ballet (Gary en Martin Kemp), Creedence Clearwater Revival (John en Tom Fogerty) en AC/DC (Angus en Malcolm Young). En dan heb ik het nog niet over de groepen die de zaak overdrijven, zoals Kings of Leon, Beach Boys en Bee Gees (drie broers in de gelederen), The National (twee broederparen) en onbetwiste koploper The Jackson 5.

logo tv-serie DallasDie lange lijst van bands met familieleden is wel verklaarbaar; veel muziekgroepjes ontstaan immers tussen de schuifdeuren. Maar of het zo verstandig is om met je broer in een band te gaan zitten, kun je je afvragen. Want als de podia en de versterkers groter worden, gebeurt datzelfde met de zakelijke belangen, en meestal ook met de ego’s. Veel familiebedrijven kunnen erover meepraten.

The KinksVoorbeeld 1: The Kinks. De band van Ray Davies en zijn jongere broer Dave scoorde vanaf 1964 hit na hit (Waterloo Sunset, You Really Got Me, Sunny Afternoon enz. enz.). Van een leien dakje ging dat echter niet. Veel later, in 2011, toen er geruchten waren over een Kinks-reünie, werd uit Daves mond opgetekend: ‘I just can’t stand to be with him. About an hour with Ray’s my limit, so it would be a very short reunion.’

UB40 red red wineKaïn en Abel hadden ook respectabele erfgenamen in de Britse reggaeformatie UB40. De Birminghamse broertjes Ali en Robin Campbell hadden in de jaren 80 zoveel succes met hun band dat ze de bijstand al snel vaarwel konden zeggen. Maar hoewel je dat aan de muziek van UB40 niet afhoort, gezelliger werd het er niet op. De laatste jaren zien de broers elkaar niet meer in het repetitiehok of op het podium, wel in de rechtszaal.

Noel en Liam GallagherEn dan de bekendste van alle broedertwisten, Oasis’ Liam en Noel Gallagher. Lekkere liedjes maakten de Britten in de jaren 90, zoals Wonderwall  en ‘Don’t Look Back in Anger’ (goeie titel ook). Nadat de Gallaghertjes elkaar eerst jarenlang gewoon met gezeik het leven zuur hadden gemaakt, gingen ze elkaar in 2009 tijdens een internationale tournee daadwerkelijk fysiek te lijf. Dat was meteen ook het einde van Oasis.

logo Van HalenDat het ook anders kan, bewijzen Eddie en Alex Van Halen van de gelijknamige hardrockband. Tot op de dag van vandaag spelen de twee gebroederlijk samen in hun succesformatie. Bovendien kwamen ze steevast als winnaars uit de strijd in conflicten met andere bandleden, zoals leadzangers David Lee Roth, Sammy Hagar en Gary Cherone. De familieband biedt hier duidelijk bescherming tegen vijandige overnames. Een paar jaar geleden werd ook nog bassist Michael Anthony vervangen door Eddies zoon Wolfgang Van Halen. Zo regel je meteen de opvolging. Verstandig.

6 comments

  1. Leuke invalshoek, Chris.
    Ik mis nog de Bellamy Brothers met de wonderschone openingszin ” if I said you had a beautiful body would you hold it against me”

    Like

  2. De Bellamy Brothers, hoe kon ik ze missen. De broers schijnen vandaag de dag nog steeds in elkaars buurt te wonen, dwz samen met drie generaties Bellamy’s op een fraai landgoed van 200 ha in Florida. Dat is wat je noemt een familieband.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s