Muziek als medicijn – Te lang single

pot met deksel tropenmuseumOp ieder potje past een dekseltje, wordt wel gezegd. De connotatie van het gezegde is weinig vleiend. De boodschap zal ook maar moeilijk doordringen tot alleenstaanden die al een tijd verlangen naar een betekenisvolle vaste relatie. Bij hen kan maar al te gemakkelijk de overtuiging postvatten dat ze op de een of andere manier niet geschikt zijn voor zo’n verbintenis. En dan wordt de drempel wel heel hoog – een vicieuze cirkel dus.

Aimee MannEr moeten ongeveer evenveel mannen als vrouwen zijn die aan deze aandoening lijden. Toch lijkt het erop dat mannelijke popartiesten nog steeds liever de stoere vrijgezel uithangen dan hun kwetsbaarheid te tonen. Het zijn vooral vrouwelijke artiesten die erover zingen. Denk aan Janis Ian (At Seventeen), The Supremes (You Can’t Hurry Love) of Linda Ronstadt (When Will I Be Loved?). De meest effectieve remedie komt ook weer van een vrouw, de Amerikaanse singer-songwriter Aimee Mann (1960) in dit geval, met haar nummer Save Me, geschreven voor de soundtrack van de veelbekroonde film Magnolia (1999) van regisseur Paul Thomas Anderson.

tourniquet2In dit lied is iemand aan het woord die zichzelf een ‘freak’ noemt, een eeuwige buitenstaander die denkt nooit van iemand te kunnen houden, maar er ondertussen met des te meer fanatisme naar verlangt. We ontmoeten haar op een bijzonder moment: ze ziet iemand die haar ondanks alle zelftwijfel hoop geeft (‘You look like a perfect fit for a girl in need of a tourniquet’), iemand die haar misschien wel door het draaipoortje kan meenemen naar het echte speelveld.

Prins_MuurbloempjeOok zonder dat je de film kent zie je al een scène voor je – Mann wordt niet voor niets geroemd om de filmische kwaliteit van haar songteksten – en je voelt ook: er staat meteen heel wat op het spel. Gered wil ze worden, dit muurbloempje, weg uit de rangen van de buitenstaanders. Voor minder doet ze het niet.

supermanEn dan draait het lied om, het wordt een soort magische peppil. Het kan, bezweert de zangeres: als een soort Peter Pan of Superman kan de liefde jou doorstralen met zijn toverkracht. De liefde is een wonder, maar ook een reële mogelijkheid. Zelfs voor een freak als ik. Er kan echt iemand langskomen die je helpt ontsnappen uit je  gevangenis. Roep om hulp. Redding is nabij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s