Het mooiste lijstjeslied

Cole PorterHet genre gaat terug op antieke dichters als Homerus en Hesiodos, en werd begin deze eeuw uitgewerkt door musicalcomponisten als Cole Porter, Irving Berlin en Steven Sondheim. Maar ook de songwriters van Disneyfilms wisten wel raad met de list song. Niet zo vreemd ook, want een goed lijstje is goud waard: het zegt veel in weinig woorden, is lekker concreet en biedt volop mogelijkheden voor rijm, humor en de suggestie van oneindigheid. Je vraagt je af waarom eigenlijk niet alle liedjes lijstjesliedjes zijn.

Route 66Ook voor popmuzikanten is een rijtje een prima kapstok. Bobby Troup trapt in 1946 af met het onverwoestbare (Get Your Kicks on) Route 66, waarin hij de steden tussen Chicago en L.A. opsomt. Bob Dylan zet die trend door met onder meer Seven Curses, Subterranean Homesick Blues en All I Really Want To Do. En als je erop gaat letten, zie je de lijstjesliedjes overal.

alanis morissette2Sommige artiesten adverteren als een soort hedendaagse bloggers door een getal in de titel te stoppen, zoals Paul Simon (50 Ways To Leave Your Lover), The B-52’s (52 Girls) en Alanis Morisette (21 Things I Want In A Lover). Anderen gaan subtieler te werk, zoals Ian Dury (Reasons To Be Cheerful, Part 3), The Beach Boys (California Girls) en Leonard Cohen (Everybody Knows). Mocht je op basis van deze opsomming trouwens denken dat het genre wat oudbakken begint te raken, luister dan naar New Rules van Dua Lipa (2017), I Like It van Cardi B. (2018) of Not van Big Thief (2019).

Henk WestbroekOns eigen taalgebied kan bogen op een grote cabarettraditie, met lijstjeskunstenaars als Annie M.G. Schmidt (Het is over), Brigitte Kaandorp (We staan samen sterk) en Kees Torn (Lullige Dood). Ze inspireerden popmuzikanten als Henk Westbroek (België, Waar ze loopt te wandelen, Alles kan een mens gelukkig maken), Bløf (Liefs uit Londen) en Spinvis, die in zijn impressionistisch-verhalende liedjes talloze mini-rijtjes verwerkt.

Louis ArmstrongMaar wat is nu het mooiste lijstjeslied in de popmuziek? Misschien komt het door het naderende einde van het jaar, of misschien is het gewoon de stemming van de dag, maar het ultieme lijstliedje is voor mij een overbekende evergreen, een nummer dat in 1967 door Louis Armstrong de hitparades in werd gezongen: What A Wonderful World.

citaat uit What A Wonderful WorldGisteravond was ik in een verpleeghuis tijdens een kerstdiner voor bewoners en familie. Een zanger met een akoestische gitaar speelde daar bekende oude liedjes. What A Wonderful World kwam ook voorbij. Wonderbaarlijk om te merken hoe goed muziek bij mensen in het geheugen blijft hangen. En hoe diep een mooi lijstjeslied je kan raken.

3 comments

  1. Leuk! Als je er op gaat letten zijn er heel veel voorbeelden: “Wonderful World” van Sam Cooke (lijstje middelbare-schoolvakken), of “I Don’t Want Love” van Dan Hicks and His Hot Licks dat verrassend genoeg een opsomming van heerlijke rijke gerechten is die de zanger nooit zou willen opgeven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s