Wat is er aan de hand met Kerstmis?

kerstmis

Kerstmis is niet meer wat het geweest is. Niet alleen begint de aanloop steeds vroeger, het feest wordt ook almaar commerciëler, met pakjesbezorgers die zich afbeulen om onze diepste kerstwensen te vervullen, zeker nu in coronatijd. Maar de grootste verandering zit hem toch wel in de verhouding tussen Kerstmis en de popmuziek.

Judy Garland

Lange tijd waren Kerst en rock-‘n-roll als water en vuur. Een popartiest die zijn geloofwaardigheid wilde behouden bleef er ver bij vandaan. Alleen onaantastbaren als John Lennon (So This Is Christmas) en Paul McCartney (Wonderful Christmas Time) waagden zich aan een kerstnummer, net als een paar excentriekelingen (Slade met Merry Christmas Everybody, Jona Lewie met Stop The Cavalry). Nee, kerstliedjes behoorden tot het tijdperk van Bing Crosby en Judy Garland waarmee de popwereld voorgoed had afgerekend. Toch?

Sharon Jones

Sharon Jones

Nee, dus. Kerstnummers blijken een veelkoppig monster dat je niet zomaar klein krijgt. In de jaren 80 en 90 waren dat de tronies van Last Christmas (Wham!) en All I Want For Christmas Is You (Mariah Carey). En in deze eeuw kwamen zelfs serieuze popartiesten als Aimee Mann, Bob Dylan, Sharon Jones & The Dap-Kings en Sufjan Stevens met zo’n kerstalbum.

John Legend

En die trend gaat dus onverstoorbaar door. De afgelopen paar jaar hadden we bijvoorbeeld John Legend (A Legendary Christmas) en Eric Clapton (Happy Xmas), Robbie Williams (The Christmas Present), Los Lobos (Christmas and You) en onlangs de Amerikaanse blue-eyed soulzanger Kelly Finnigan met A Joyful Sound. En het bijzondere is: die platen worden door een serieuze poprecensent als Gijsbert Kamer van de Volkskrant zonder gêne besproken – alsof het muziek is die je gewoon op kan hebben staan als je vrienden onverwacht langskomen. Daar had Kamer een paar jaar geleden niet mee aan moeten komen.

Los LobosMaar eigenlijk is het niet meer dan logisch. De popmuziek is inmiddels volwassen geworden – sterker nog, ze heeft de 70 bijna bereikt – dan hoef je niet meer zo rebels te zijn. Bovendien, er zijn voldoende kerstplaten die het genre een interessante twist geven. Zoals Gloria van Clean Pete, waarop het duo zich geheel Nederlandstalig en met behulp van popvrienden een glorieuze weg door de donkere dagen aan het eind van het jaar baant. En ook Christmas and You van Los Lobos, waarbij je meteen voor je ziet hoe verschillende generaties – boomers, generatie X, Y, Z, millennials, whatever – zwierig en geheel conflictloos een vrolijk dansje met elkaar maken. Zo zijn Kerstmis en popmuziek een heel mooi paar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s