En toen was er een boek

screendump Goeie Nummers 1e blogpostOp 11 mei 2014 verscheen mijn eerste blogbericht hier op Goeie Nummers. ‘De mooiste country-duetten’ luidde de titel, geschreven naar aanleiding van het fraaie optreden van de Common Linnets (Ilse DeLange en Waylon) op het Eurovisie Songfestival. En nu, ruim zes jaar later, is er dan een boek: Diepe groeven. Een terugblik en vooruitblik in één.

In 2014 had ik geen idee of ik meer van die stukjes ging schrijven, maar ik wist wel dat het naar meer smaakte. Daarna kwam er dus ongeveer elke week een nieuw bericht op Goeie Nummers, meestal op vrijdagmiddag om 16.00 uur, want er werd gezegd dat het slim was om een vast tijdstip te kiezen.

maan 3En het meest bijzondere was: er dienden zich veel meer interessante onderwerpen aan dan ik had verwacht. Niet alleen mijn eigen favoriete artiesten en liedjes, maar ook intrigerende pop-verschijnselen waar ik meer van wilde weten. Zoals de bijzondere verhouding tussen fans en hun idolen. Of hoe liedjes oude herinneringen kunnen oproepen. De impact van de voortschrijdende technologie op onze muziekbeleving. Wat onze muziekvoorkeur zegt over onze identiteit. Welke mooie liedjes er zijn geschreven over de maan, en welke daarvan het allermooiste is. Nee, de onderwerpen raakten niet op, integendeel.

history futureVan nature ben ik meer een achteromkijker dan een plannenmaker. Maar terugkijkend naar een paar honderd blogberichten op Goeie Nummers ontstond er op een dag toch een plan. Want ik zag op verschillende plekken een aantal thema’s terugkeren, steeds vanuit een iets andere invalshoek bekeken. Bij elkaar zouden die stukken meer betekenis hebben dan zo verspreid, bedacht ik. En dan heb je het dus over een boek.

CHR_DiepeGroeven_voorplat (1)En dus selecteerde ik de meest tijdloze blogposts, stofte ze af en plaatste ze in een logisch verband. Een paar mensen lieten er hun opbouwend-kritische blik over gaan. En vandaag is het zover: Diepe groeven komt uit. Het boek bij Goeie Nummers. Een labour of love. 80 x het wonder van de popmuziek, zoals de ondertitel luidt. Over artiesten die een te goede debuutplaat maken. Liedjes die taboe-onderwerpen bezingen. Het collectieve ritueel van de jaarlijkse Top 2000. Het belang van lijstjes. En meer.

Diepe groeven verschijnt in twee versies, dus er valt iets te kiezen: een gewoon boek (156 blz.) en een e-book. Op Spotify vind je een bijbehorende Diepe groeven-playlist. Het e-book bevat sowieso de links naar de liedjes op YouTube en Spotify, zodat je met smartphone en koptelefoon een complete multimediale ervaring kunt hebben.

schilderij oogst 2Uiteraard kan ik het boek niet zelf aanprijzen. Ik kan wel zeggen dat ik er met ontzettend veel plezier aan heb gewerkt. Vaak kreeg ik zelfs zin om bepaalde thema’s nog eens verder uit te diepen. En dat volgende boek (titelopties: Meer diepe groeven, Diepere groeven) komt er misschien ook nog wel eens. Maar voor dit moment is Diepe groeven de oogst. Wil je meer weten of het boek bestellen? Klik dan bovenaan op Boek ‘Diepe Groeven’.

3 comments

  1. Geweldig, Chris! Van harte gefeliciteerd. Wij genieten altijd erg van Goeie Nummers. Ik denk dat we lekker ouderwets de papieren versie bestellen. En de Spotify playlist luisteren.
    Groetjes, Annemieke (en Willem)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s