Het mooiste popcitaat

Onlangs vond ik in mijn inbox een e-mail van een bekende Nederlands politicus, leider van een duurzame progressieve partij, met als onderwerpregel ‘Alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde blijft’. Hoewel het niet werd vermeld, moet deze uitspraak zijn ontleend aan De Tijgerkat (1958) van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, een van mijn lievelingsboeken.

De Tijgerkat speelt rond 1860 op Sicilië en handelt over een adellijk Siciliaans geslacht dat voelt dat hun oude aristocratische levenswijze in de verdrukking komt. Pater familias Don Fabrizio besluit dat de familie moet meebewegen met de tijdgeest omdat ze anders alles zullen kwijtraken. ‘Alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde blijft’ is de reddingsboei. Meer zeg ik er niet over – lees dat boek.

Ik vroeg me af of er in popteksten zinnen te vinden zijn met dezelfde, bijna tijdloze zeggingskracht. Zo’n vernuftige, diepzinnige uitspraak die je in allerlei situaties kunt toepassen en die op de een of andere manier ook zijn glans behoudt als je hem vaker hoort.

De eerste artiest waar ik aan moet denken is Bob Dylan. ‘You better start swimming or you’ll sink like a stone, for the times they are-a changing’, is maar een van de vele beklijvende zinnen die de zanger heeft neergepend. In dit geval lijkt het alsof hij destijds net De Tijgerkat had gelezen. Maar mede door de snijdende voordracht van his Bobness is de uitspraak eerder een waarschuwing dan een wijs advies.

In every life we have some trouble, but when you worry, you make it double.’ Dat zingt Bobby McFerrin ons toe in Don’t Worry Be Happy (1988). Niet verheven, niet heel kunstzinnig, maar McFerrin slaat wel de spijker op z’n kop. Het is een multi-bruikbaar zinnetje dat elke piekeraar op moeilijke momenten kan inzetten om de knop om te draaien – ook door het lekkere reggae-ritme dat eronderdoor huppelt.

In 1977 raakte Neil Youngs tekstregel ‘It’s better to burn out than to fade away’ (My My, Hey Hey (Out Of The Blue) een gevoelige snaar bij een groot deel van het publiek. De uitspraak doet me denken aan de vaderlandse klassieker Mensch, Durf Te Leven van Louis Davids, de muziek is wat ruiger. Jammer dat dit levensgevoel gekaapt is door reclamejongens met slogans als Just Do It, en ‘iedereen is altijd bezig om alles uit elk moment te halen’. De Canadese singer-songwriter doet zijn eigen belofte in elk geval eer aan met zijn imposante productie en controversiële uitspraken.

Kris Kristofferson is een songsmid met korte diepzinnige oneliners. Hij is de meester van de relativering: ‘Freedom’s just another word for ‘nothing left to lose’’ (Me and My Bobby McGee). En hij is ook een meester van de weemoed, of misschien kan ik beter zeggen van de nostalgie en de spijt: ‘I’d trade all my tomorrows for one single yesterday.’ Zo mooi, zo simpel, zo waar.

In John Lennons ‘You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one’ (Imagine, 1971) vinden we vooral troost en bemoediging. De Beatle, zo las ik onlangs, was een fanaat van de ‘middle eight’, het tussenstuk dat in veel klassieke popsongs de regelmaat van couplet en refrein doorbreekt. Lennon was onder meer verantwoordelijk voor het opvallende tussenstuk in We Can Work It Out, waarvoor McCartney couplet en refrein leverde. In Imagine plaatste hij de mooiste zin natuurlijk ook in de middle eight.

Wat het mooiste tijdloze popcitaat is? Ik zou het niet weten. Ik denk dat bepaalde zinnen bij je blijven plakken omdat ze op een bepaald moment steun geven of ontroeren of een glimlach op je gezicht toveren. En natuurlijk speelt ook de melodie en de manier van zingen een belangrijke ondersteunende rol, dat is het voordeel van popartiesten ten opzichte van romanschrijvers als Tomasi di Lampedusa. Ik ben benieuwd: welk popcitaat zou bij jou boven het bed mogen hangen?

One comment

  1. Uit “Kiss the children” van Gram Parsons:
    Cause I’ve spent a lot of time down on the corner
    tasting tears and spilling whiskey on the floor…

    Dit nummer is een onverbeterlijke tranentrekker… prachtig!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s