Het koelste liedje

Welk popliedje kan ons het best verkoelen tijdens een hittegolf?

Wat kun je doen wanneer het kwik hoog oploopt, zoals nu, en de hitte als een zware deken op je drukt? Misschien kun je soelaas vinden in een ijsje of een koud biertje, of een luchtwerveling uit een ventilator. Maar mogelijk kan ook de popmuziek, net als in zoveel andere moeilijke situaties, hier iets betekenen. Welk liedje brengt de verkoeling waar we nu zo’n behoefte aan hebben?

Het eerste probleem waar ik tegenop loop: zodra ik denk aan koele liedjes, denk ik meteen aan hitte, en aan nummers die hitte oproepen. Fight the Power van Public Enemy uit 1989 is er zo een. De track is prominent aanwezig in de soundtrack van Do the Right Thing van Spike Lee, een film over loeiheet New York waarin de interraciale spanningen steeds hoger oplopen en waarbij je als kijker ook meteen zweetdruppeltjes op je voorhoofd krijgt.

Wat daarna opvalt als je een zee aan popliedjes doorzwemt: kou staat vrijwel altijd voor iets negatiefs. Ongevoeligheid, hardvochtigheid, liefdeloosheid. Denk aan Cold, Cold Heart (Hank Williams), Out in the Cold Again (Van Morrison), One World (John Martyn) en vele andere nummers. Bovendien staat koel (cool) bijna onveranderlijk voor hip of gaaf, iets wat we wel graag willen zijn maar waar we in dit geval even niets aan hebben.

Bij de zoektocht naar het koelste liedje kunnen we ons dan ook beter laten leiden door de aanbevelingen van deskundigen. Bijvoorbeeld deze eenvoudige RIVM-adviezen over wat te doen bij hitte: drink voldoende, houd uw woning koel en houd uzelf koel. Welke popliedjes zijn de equivalenten van deze verstandige maatregelen?

De eerste aanbeveling, voldoende drinken, klinkt veelbelovend. Daar kunnen we heel wat goeie nummers bij vinden. Maar als je verder leest blijken de RIVM-mensen te doelen op water, thee of koffie. ‘Matig het gebruik van alcohol’ staat er voor de duidelijkheid nog bij. Hmm, dat gaat hem in de popmuziek niet worden.

Dan de tweede, de woning of de omgeving koel houden. Welke liedjes toveren ons een ruimte voor ogen om de temperatuur van lijf en leden omlaag te brengen, ruimtes die fungeren als een figuurlijke ventilator of airco? Zou het helpen om ons te begeven in Kate Bush’ album 50 Words for Snow? 65 minuten verstilling, witte eindeloze vlaktes, sneeuwvlokken die op kale ijsvlaktes vallen. Heel mooi, maar voor mij werkt het niet, want ik ervaar vooral het contrast tussen mijn wereld en die van de muziek.

Dan de derde, onszelf koel houden. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag, zegt het RIVM. Iemand die zich die raad ter harte neemt is de Amerikaanse troubadour Malcolm Holcombe. Hij verruilde al jaren geleden Nashville, Tennessee voor de koelere heuvels van North-Carolina. In de openingsregels van The Shade klinkt dan ook: ‘I like the shade, where’s it’s cool and green, I keep out of the sun, cause I want the shade’. Een verfrissend geluid, maar Holcombes gruizige stem kan mij niet echt verkoelen.

Foreigners Cold As Ice dan. Luister naar de eerste regel van deze dikke hit uit 1977: de snerpende stem, de staccato piano, het klinkt alsof de band de hele wereld wil laten bevriezen. Toch is dit uiteindelijk meer een ijsbad à la Wim Hof in combinatie met een withete woede. Te veel voor onze huis-, tuin- en keukenhittestress.

Misschien zijn liedjes die gematigd koelen wel beter. Douchen met lauw water schijnt tijdens een hittegolf beter te zijn dan met ijskoud water. Zijn er liedjes die klinken als een lauwe douche maar uiteindelijk toch verfrissen? Het klinkt onaantrekkelijk en lijkt bijna onmogelijk. Toch denk ik dat ik zoiets gevonden heb: Steady State van Teenage Fanclub.

Steady State is afkomstig van het album Here uit 2016. De Schotse indieband neemt je mee op een fluisterboot op een kabbelende rivier. Laat je hand naast de boot in de stroom hangen, terwijl je wegdroomt. Het water verkoelt je, de overhangende bomen laten alleen vlokjes zonlicht door, de bladeren ritselen in een klein briesje. Je voelt geen hitte meer, alleen een koele steady state of mind. Doe verder niets. Dit lied is niet koud, zelfs niet koel, er gebeurt bijna niets. Het is de meest fantastische lauwe douche ever. Hier kan het RIVM een puntje aan zuigen.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s