Covers die het origineel doen verbleken

trompetIn het vorige bericht in Goeie Nummers haalde ik een beetje uit naar artiesten die bij hun eigen nummers te veel leunen op hun inspiratiebronnen. Sorry. Vandaag steek ik dan maar de loftrompet over mensen die expliciet het werk van anderen naspelen. Meester-coveraars. Artiesten die een lied volledig naar zich toe trekken, het zich helemaal eigen weten te maken. Soms verdwijnt het origineel zelfs in de schaduw van hun cover. Een paar voorbeelden.

joe cockerJoe Cocker maakte With A Little Help From My Friends van The Beatles onsterfelijk. In de oorspronkelijke versie blijven Lennons prikkelende vragen door het huppelende ritme steeds luchtig. Wat doet Cocker? Hij wijzigt niet alleen de cadans, maar laat de vragen stellen door een soulkoortje en geeft zelf met zijn machtige strot de antwoorden, als een gekwelde held in een Griekse tragedie. Van ironisch commentaar naar existentiële oerkreet.

E,W&FIn 1978 haalden de mannen van Earth, Wind & Fire ook een nummer van de Fab Four flink door de wasstraat. Zozeer dat je het in eerste instantie nauwelijks herkent. Hun retestrakke funk & jazz-behandeling met spetterende blazers brengt de verborgen groove van Got To Get You into My Life heel verrassend naar boven. Songwriter McCartney was zeer te spreken over deze versie.

adeleAdele waagde zich op haar debuutalbum 19 uit 2008 aan een nummer van een andere rocklegende. Met succes: ze tilt Dylans Make You Feel My Love uit 1997 naar grote hoogten. De verschillen tussen de twee versies zijn niet zo opvallend als bij de twee andere covers, maar de Britse zangeres geeft het nummer maximale emotionele impact, door de fraaie melodie en akkoorden extra te benadrukken. En ze heeft natuurlijk ook een Stem.

stralenDe aanpak van deze covers is heel verschillend, maar ze maken alle drie dat je verwonderd bij jezelf denkt: wat een goed nummer, ik had nooit gehoord dat dit er ook nog in zat. Ken jij andere covers die de originele uitvoering ook zo doen verbleken en tegelijk het liedje extra laten stralen? Deel je tips op Goeie Nummers!

6 comments

 1. Van sommige onderkende genieën is bekend dat ze behoorlijk van het rechte pad af zijn geraakt, in de meeste gevallen tragisch. Ik bewonder Syd Barrett, exponent van de psychedelische stroming van eind jaren zestig en grondlegger van Pink Floyd; hij kwam door drugsgebruik in een gevaarlijke mentale onbalans terecht. Van de liedjes en demo’s die van hem verschenen na zijn tijd bij Pink Floyd, zijn er nummers bij die fascineren, maar niet meer echt overtuigen.
  Groot was mijn verrassing toen ik een paar jaar terug het nummer Terrapin van Syd Barrett hoorde, in een interpretatie van Field Music – een Brits muziekcollectief onder aanvoering van twee broers, Peter en David Brewis. Wat een juweeltje! Bijna twee keer zo kort als het origineel, zeer puntig gearrangeerd en heel strak uitgevoerd. Je hoort er de gekte van Barrett nog wel in, maar dan vertaald naar een eigenwijs en pakkend prog-pop liedje dat zo heerlijk pakkend is dat je na 2:39 minuut alleen maar denkt: nog een keer!!

  Geliked door 1 persoon

   1. Nee, je had me wel weer op het spoor van de broertjes Brewis gezet, maar dat specifieke nummer kon ik nog niet vinden. Dank je, ik ga even naar iTunes!

    Like

   2. Eindelijk gelukt om origineel en cover te vinden (via YouTube): ik moest twee keer luisteren om te horen of het inderdaad hetzelfde nummer was! Inderdaad heel bijzonder, Field Music maakt bijna een hitsingle van de ballad.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s