Het weekend kan beginnen

sterrenhemelDeze week op Goeie Nummers geen diepzinnige bespiegelingen over het wezen van de popmuziek of voorspellingen hoe het daarmee verder zal gaan. Wel even de spotlight op gewoon een paar associatief gekozen goeie nummers. Van oude bekenden en nieuwe sterren aan het firmament.

London BridgeOp vrijdagmiddag ben ik toe aan wat rustgevende of juist opwekkende tracks. Jij ook? En dan komt Westerman (voluit Will Westerman) goed van pas. De 28-jarige singer-songwriter uit Londen heeft net zijn eerste album Your Hero Is Not Dead uitgebracht. De Volkskrant noemt hem vanwege zijn troostrijke popliedjes ‘de juiste man op het juiste moment’. Dit is zijn single Confirmation uit 2018.

Nick Drake3Westerman wordt wel vergeleken met Nick Drake, de prins van de melancholieke fluisterpop. De introverte Brit, die op zijn 28e overleed aan een overdosis medicijnen, liet drie studioalbums achter die behoren tot het mooiste dat de Britse folkpop voortbracht. Hazey Jane II (van Bryter Layter uit 1971) is een van zijn zeldzame uptempo songs. Ik word er vrolijk van deze melancholicus.

Bettye_LaVette_Cosmopolite_(cropped)_(212333)Drummer Dave Mattacks, die Hazey Jane II zo’n fijne, soulachtige beat geeft, speelt ook mee op Joan Armatradings titelloze derde album uit 1976, een classic die opent met het het nummer Down To Zero. Soulveteraan Bettye LaVette maakte in 2005 op I’ve Got My Own Hell To Raise een gloedvolle cover die als een mes door de ziel snijdt.

Fiona AppleLaVette’s album ontleent zijn titel aan een tekstregel uit Sleep to Dream van de Amerikaanse singer-songwriter Fiona Apple. Apple kwam begin dit jaar met het album Fetch the Bolt Cutters, een feest van muzikaliteit en originaliteit. Niet elke track past bij mijn vrijmi-stemming, maar Ladies tovert meteen een glimlach op mijn gezicht.

Tom WaitsDe nadrukkelijke rol van percussie op Apple’s album doet een beetje denken aan Tom Waits’ Swordwishtrombones uit 1983. Op dit album is het traditionele drumstel grotendeels vervangen door potten en pannen. Luister naar 16 Shells from a Thirty-odd-six. Zo’n vette, vieze, vuige, diepe groove hadden we daarvoor nog niet in de popmuziek aangetroffen. Het weekend kan wat mij betreft beginnen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s