Muziek als medicijn – Spijt

senecaSpijt is een indringer die zich doorgaans moeilijk laat verdrijven. Filosofen van de stoïcijnse levenskunst beweren dat dergelijke nare gevoelens het gevolg zijn van denkfouten en dat je zo’n fout door logisch redeneren kunt rechtzetten. Maar zonder me met Seneca c.s. te willen meten, vraag ik me af of muziek in dit geval niet veel meer uithaalt dan de ratio.

jackson-browne-nuLuister maar naar These Days van Jackson Browne, van zijn album For Everyman uit 1973. De Amerikaanse singer-songwriter, tegenwoordig krasse knar die oogt alsof de tijd hem al een tijd met rust heeft gelaten, was destijds nog een vroegoude jongeling die vaak met de handen in het haar zat. Gelukkig voor ons.

hoes-for-everyman-van-jackson-browneBrowne begint de fraaie ballad, die door zangeres Nico als eerste werd opgenomen (in 1967 al),  vrijwel meteen met een biecht: ‘These days I seem to think a lot / About the things that I forgot to do / For you  / And all the times I had the chance to’. Om even later te verhalen van zijn angst om te leven naar zijn eigen hoge verwachtingen; het is alsof Browne vijftig jaar geleden al de burn-outmaatschappij van de 21e eeuw beschrijft.

david-lindleyDe zanger heeft gelukkig naast problemen ook oplossingen: hij wandelt veel, spreekt weinig, en gaat af en toe zitten om eens goed na te denken. Tegenwoordig noemen we dit zelfreflectie, veel popscribenten plakten er destijds ook wel het etiket ‘navelstaren’ op. De kern is dat de zanger niet vlucht voor zijn gevoelens, maar zijn blik er juist onverschrokken op richt. Het helpt natuurlijk dat hij hierbij wordt geruggesteund en opgetild door begeleiders als snarenwonder David Lindley op slidegitaar.

de-denkerBrownes remedie lijkt wonderwel te slagen. In het laatste couplet zingt hij: ‘I’ll keep on moving / Things are bound to be improving these days’. Om assertief af te sluiten met ‘Don’t confront me with my failures / I had not forgotten them.’ Met andere woorden, wrijf het er niet in, ik zie het allemaal onder ogen; geef me gewoon een paar dagen om met mezelf in het reine te komen.

drakeJackson Browne schreef dit doorleefde lied al in 1964 of 1965, op zijn zestiende nota bene. Het werd intussen tientallen keren gecovered, onder andere heel mooi door Greg Allman, en getuige de creatieve cover van hiphopper Drake van vorig jaar is de kwaal – en het recept – van These Days van alle tijden.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s