Sociale afstand

Het buzz-woord van de afgelopen week was ongetwijfeld ‘social distancing’, het bewaren van gepaste sociale afstand. Er wordt veel heil van verwacht. Het coronavirus zelf, de informatiestroom en de maatregelen grijpen diep in ons leven in. Er is soms paniek of angst, maar vaker zien we nieuwe uitingen van saamhorigheid, al of niet digitaal. Zoals in Italië, waar buurtgenoten vanaf hun balkon met elkaar musiceren.

Zijn er popliedjes die ons nu kunnen helpen? Het eerste antwoord is: een volmondig ja. We hoeven niet zoals in de 19e eeuw samen te komen om muziek te kunnen beleven – er staat ons een gigantische bibliotheek van liedjes ter beschikking die we op elk moment en op elke plek kunnen afspelen. Maar zijn er liedjes die specifiek raad of steun bieden bij social distancing?

Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, want in de popmuziek wordt vaak juist alles op alles gezet om dichter bij elkaar te komen. Denk aan Close To You (Maxi Priest), Come A Little Bit Closer (Willy Deville) en Hold Me Tight (Johnny Nash) en talloze andere liefdesliedjes. Maar ook als om het om collectieven gaat, is toenadering doorgaans het devies – van Come Together (The Beatles) en Africa Unite (Bob Marley) tot Let’s Have a Party (Elvis Presley). Dat is nu dus niet goed, jongens!

En als afstand nemen toch ter sprake komt, dan wil de zanger(es) de ander meestal zo ver mogelijk uit de buurt – en uit het hart – hebben: Bob Dylan in Most Likely You Go Your Way (And I’ll Go Mine), Richard Thompson in Keep Your Distance en Go, Leave (Kate & Anna McGarrigle). En dat is op dit moment ook niet de bedoeling, want gepaste afstand wil zeggen: zorgzame afstand. Er komt empathie bij kijken, en ook zelfbeheersing en geduld. We moeten op elkaar passen, contact houden – op minstens 1,5 meter afstand – in het besef dat we dit nog een tijd moeten volhouden. Zo’n liedje zoek ik.

Op internet vind ik de mij onbekende band The Myles Revolution met het goedbedoelde Don’t Let Our Distance Become Our End, dat over de impact van het coronavirus gaat. Ik weet niet hoe het met jou is, maar voor mij werkt dit nummer niet (empathie-)opwekkend. Ik las ook dat het Hollywood-echtpaar Rita Wilson en Tom Hanks, besmet met corona, in Australië in zelf-quarantaine zit. Om het leed te verlichten vroeg Rita haar socialmedia-volgers suggesties voor een ‘Quarantune-list’. Daarop prijken nu lekkere liedjes als I Want To Break Free (Queen) en So Far Away (Carole King), maar niet dat ene topliedje over social distancing dat we nu zo nodig hebben.

Ten slotte stuitte ik op The Police. Zanger-componist Sting zong al vaak over isolatie (Message In A Bottle, So Lonely), maar hij lijkt voorlopig ook degene die zich van alle artiesten het meest expliciet over het thema gepaste afstand heeft gebogen. Met Don’t Stand So Close To Me had The Police in 1980 een aardige hit over sociale hygiëne. Het kan dus wel. Het gaat weliswaar niet over een virus of over supermarkten, concerten, vergaderingen of restaurants, maar heeft wel oog voor de moeite die het ons kost om steeds de noodzakelijke afstand tot elkaar in acht te nemen. Geniet van de muziek, blijf gezond, pas op jezelf en op elkaar!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s