Hulp vragen

In reactie op de coronaperikelen schieten overal in Nederland en de rest van de wereld de hulpinitiatieven als paddenstoelen uit de grond. Dat is heel mooi om te zien, en tegelijkertijd valt op dat het aanbod tot nu toe de vraag ruimschoots overstijgt. Hoe zou dat komen? Zijn er echt zo weinig mensen die hulp kunnen gebruiken?

Volgens psychologen is de oorzaak van de mismatch waarschijnlijk een andere: hulp geven is vele malen gemakkelijker dan het vragen of hulp aannemen. Want hulp vragen wordt toch vaak als een nederlaag ervaren of levert het knagende gevoel op dat je een ander met jouw sores belast. Dat is zonde, te meer omdat het desastreus is om te lang te wachten, want dan wordt het steeds moeilijker om uit de shit te komen. Zouden er geen popliedjes zijn die mensen helpen om de moeilijke taak om hulp te vragen?

De eerste die me te binnen schiet, is Billy Swann. Hij had begin jaren 70 een dijk van een hit met I Can Help. Het lekker deinende nummer, met dat vrolijk zeurende orgeltje, laat mij voelen hoe heerlijk het moet zijn om degene te zijn die zijn diensten kan aanbieden. Knoop dit in je oren als je assistentie zoekt – je doet er iemand een ongelooflijk plezier mee als je zijn of haar hulp aanneemt.

hoes Help!Beatle John Lennon zag al vroeg in dat hij het in zijn eentje niet kon redden. In 1965 schreef hij Help!, misschien wel de eerste popsong over de fundamentele onzekerheid van de naoorlogse generatie. Een paar jaar later deed de Beatle het nog eens dunnetjes over met With A Little Help From My Friends. De boodschap: iedereen heeft soms een helpende hand nodig, je hoeft het niet allemaal altijd alleen te doen of te kunnen.

Dat je je niet altijd bescheiden hoeft op te stellen, liet Van Morrison in 1974 horen in Help Me, een cover van Sonny Boy Williamson. ‘Bring me my night shirt, put on your morning gown / If you don’t help me I’m gonna find me someone else’. Gebiedende wijs, ultimatums, dat werk. Het moet je liggen, maar de aanpak is best verfrissend.

Mick Hucknall van Simply Red hield in Money’s Too Tight To Mention (1985) eerst zijn hand op bij de bank, toen bij zijn broer en zijn vader. Overal nul op het rekest. Want dat hoort ook bij hulp vragen – accepteren dat je verzoek niet altijd wordt ingewilligd. Maar wat het nummer vooral toont, is hoe gewoon hulp vragen is.

De frontman van Simply Red verzon dit natuurlijk niet helemaal zelf, hij borduurde voort op Sam Cooke’s oer-hulpnummer A Change Is Gonna Come, hier in de onovertroffen versie van Aretha Franklin. De ik-figuur in deze soulklassieker is bijna aan het eind van haar Latijn. ‘Then I go to my brother, and I asked him Brother, could you help me please’ / he said Good Sister, I’d like to but I’m not able, / And when I looked around I was right back down on my bended knees.’ Ondanks de tegenslagen blijft de grondtoon optimistisch: ‘A change is gonna come’. Aan de trotse en waardige houding kun je je ook vasthouden. Goed weekend, pas goed op jezelf en elkaar!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s