De Top 2000: nationaal wisselbadritueel

Afgelopen dinsdag begon de Top 2000 Stemweek van NPO Radio 2. Tot aanstaande maandag 17.00 uur kun je uit een lange lijst nummers minimaal 5 en maximaal 35 favorieten kiezen, of liedjes van je persoonlijke voorkeur toevoegen. De Top 2000, begonnen in 1999, is inmiddels een instituut, en ik merk dat ik er ook dit jaar weer echt naar uitkijk. Wat maakt die Top 2000 voor mij zo speciaal?

Nou, dat is zeker niet de pretentie van ‘De Beste Muziek Aller Tijden’. Dat zijn mooie marketingkreten, maar alleen al de aanwezigheid van nummers als I Was Made For Loving You van Kiss (no. 328 in de lijst van vorig jaar) en Holiday in Spain van Bløf & Counting Crows (no. 309) spreekt deze claim tegen (sorry als ik nu op iemands hart heb getrapt). Net als de overmaat aan ouwe witte rockacts bovenaan in de lijst. Wat de Top 2000 dan wel is? Een fijn nationaal wisselbadritueel.

Omdat dit nog wat onbekende concept uit te leggen, pak ik de drie onderdelen er één voor één uit. Nationaal omdat je stemmen op de Top 2000 kunt zien als een democratische handeling, bijna als een burgerplicht. Al gaat het hierbij niet om politieke maar om muzikale waarden. Bovendien luisteren en stemmen verschillende generaties uit verschillende delen van Nederland mee. En ten slotte is de Top 2000 in zekere zin ook een foto van de stemming van het land – een Muzikale Stand van het Land, kun je zeggen. Ik ben benieuwd hoe corona gaat doorklinken in de lijst van dit jaar.

Wisselbad omdat voor de radioluisteraar herkenning (warm) en verbijstering (koud) zich tijdens de Top 2000 continu afwisselen. Nietszeggende nummers (zie boven) zijn als een ijskoud dompelbad waarin je hele lijf lijkt te verkrampen – want wat heb je gemeen met mensen die op zo’n lied stemmen?! Favoriete nummers (deze of deze) zijn juist behaaglijke bubbelbaden die je het gevoel geven dat je thuishoort op deze planeet. En tezamen lijken die herhaalde temperatuurschokken dan uiteindelijk een onverwacht heilzaam effect op je gestel te hebben. Omdat het wel leuk is om over smaak te twisten maar nog leuker om te accepteren dat niemand in zo’n discussie het Grote Gelijk aan zijn of haar kant heeft.

Rituelen hebben de afgelopen decennia in onze samenleving sterk aan betekenis ingeboet. Maar soms ontstaan er ook nieuwe rituelen – en de Top 2000 is daar een van. De radio fungeert elk jaar tussen Kerst en de jaarwisseling als een groot kampvuur waarbij mensen gezamenlijk herinneringen ophalen. Dj’s begeleiden deze ceremonie als moderne priesters of sjamanen. De feestelijke muziek wordt verzorgd door… dat gaan we dus nog zien. Door de timing, de aanloop naar de jaarwisseling, is het evenement ook een uitgelezen middel om alle ballast van de afgelopen 365 dagen van ons af te werpen. En daar hebben we ditmaal vast extra behoefte aan.

Om al deze redenen zie ik de Top 2000 als een belangwekkend en vreugdevol evenement. Ook dit jaar weer. De voorpret heb ik op de eerste stemdag al in gang gezet door mijn favoriete 35 liedjes op te geven. En hoe mooi zou het zijn als de opkomst ditmaal nog hoger is dan bij vorige edities. Ten eerste omdat dat goed is voor de muzikale democratie. Maar ook omdat het kan zorgen wat frisse aanwas aan de bovenkant van de lijst – roll over Queen, Eagles en Led Zeppelin! Aarzel dus niet langer om je stem – en die van je favoriete artiesten – te laten horen. Ga stemmen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s