Alsof je er toch bij bent – de beste livealbums

Zorgen popsector coronaHet wegvallen van popconcerten en festivals is een ramp. In de eerste plaats voor artiesten, organisatoren, zaaleigenaren en alle andere mensen die in de branche hun brood verdienen, zoals licht- en geluidstechnici en podiumbouwers. Maar ook veel popliefhebbers, waaronder ikzelf, hebben eronder te lijden.

concert met publiekWant voor elke rechtgeaarde popfan is het concert nog steeds dé plek voor de hoogste muziekbeleving en emotionele impact. Daar kan een plaatopname niet tegenop. Er is die onverklaarbare interactie tussen publiek en artiest, tussen een grote groep individuen die, zoals theaterredacteur Herien Wensink dat in de Volkskrant zo mooi noemt, een ‘gemeenschappelijk hersencircuit’ kan ontwikkelen als van een zwerm spreeuwen die in een onnavolgbare flow samen door de scherpste bochten zwenkt. En een concert is nooit voorspelbaar. Elk moment telt – en jij bent erbij.

Nick Hornby High FidelityMaar nu dus even niet. Een vriend van me vertelde dat hij de opwinding van een popconcert nu toch echt begon te missen. Hij kwam met een oplossing: livealbums luisteren. Een surrogaatoplossing weliswaar, net als die andere next best things waar we in coronatijden mee doodgegooid worden, maar wel een aardige surrogaatoplossing. Naar analogie van de figuur Rob Fleming uit het boek High Fidelity van Nick Hornby kwam hij met deze persoonlijke Top 5:

 1. The Band – The Last Waltz
 2. Wilco – Kicking Television: Live in Chicago
 3. Little Feat – Waiting for Columbus
 4. Jimi Hendrix – Band of Gypsys
 5. Bob Marley and the Wailers – Babylon by Bus

Zo, de toon was gezet. Je kunt altijd over smaak twisten, maar dit waren liveplaten die stuk voor stuk barsten van energie, spelplezier en muzikaal vakmanschap. Die precies doen wat studioalbums nooit kunnen: de spanning van het moment en de magische vibe van de zaal vangen. Alsof je erbij bent.

enthousiast concertpubliekIk kon uiteraard niet achterblijven. En ik merkte dat het opstellen van zo’n lijstje nog niet zo makkelijk is. Lang niet alle livealbums zijn top. De muziek kan fantastisch hebben geklonken voor wie euforisch in de massa opging, maar in je uppie thuis luister je naar de opname met je verwende oren in de koele oordeel-stand. En dan vallen sommige concertregistraties helaas door de mand.

Curtis Mayfield live at Ronnie Scott'sAnderzijds is het ook een luxeprobleem: er zijn te veel goede kandidaten. Een Top 5 is altijd een pijnlijk proces van schrappen. Dus ik wikte, ik woog, ik dubde. En moest onder meer Rory Gallaghers Irish Tour te laten vallen. Net als Curtis Mayfields People Get Ready (Live at Ronnie Scott’s London). Het zij zo. Uiteindelijk kwam ik tot dit ranglijstje:

  1. Bob Marley and the Wailers – Live!
  2. Van Morrison – It’s Too Late to Stop Now
  3. The Allman Brothers Band – At Fillmore East
  4. James Taylor – One Man Band
  5. James Brown – Live At The Apollo

Bob Marley Live!

Ik ga mijn ultieme livealbum Top 5 verder niet toelichten. Er staan linkjes onder naar Spotify. Mijn advies: zet de muziek aan, ga zitten, drankje erbij, doe je ogen dicht en waan je in New York, Pittsfield (MA), Santa Monica of Londen. Of ga in je hoofd naar elke andere favoriete locatie. En deel vooral jouw eigen livealbum Top 5 hieronder bij Reageren – ik ben benieuwd!

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s